Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så väljer du ett kreditkort som passar dig

Det finns hundratals kreditkort på den svenska marknaden, men vilket ska man välja egentligen? Utöver det, är det en bra idé att ens teckna sig för ett kreditkort? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Är det en bra idé att skaffa ett kreditkort?

Det är i regel en bra idé att skaffa ett kreditkort, men bara om du har de ekonomiska förutsättningar som krävs. Ett vanligt krav är nämligen att du ska ha en inkomst på 100 000 kr innan skatt för att bli beviljad ett kreditkort. Utöver det ska du använda kortet på rätt sätt.

När vi pratar om att du ska använda ditt kreditkort på rätt sätt menar vi dels att du ska välja ett kreditkort som passar ditt konsumtionsmönster, och dels att du ska maximera fördelarna med kortet. Det är som Kreditkortguiden förtydligar inte svårt att hitta det ultimata kortet med kredit.

Vilket kreditkort ska du välja?

Det finns grovt mätt 5 typer av kreditkort i Sverige, vilket vi förtydligar nedan.

De 5 kreditkortstyperna

1.Bensinkort, som ger dig rabatt på bränsle och passar bäst för dig som ofta reser med bil och tankar på samma bensinkedja.

2.Bonuskort, som ger dig cashback (riktiga pengar tillbaka) eller bonus (som du kan växla in i en poängbutik) när du handlar med kortet.

3.Shoppingkort, som erbjuder rabattsystem hos e-butiker samt shoppingrelaterade försäkringar. Dessa kort passar bäst för personer som ofta handlar på nätet.

4.Matkort, som ger dig rabatter, bonus och erbjudanden som är kopplade mot en matkedja. Dessa kort är mest fördelaktiga för personer i stora hushåll med höga kostnader för mat.

5.Resekort, som ger dig en särskilt stark reseförsäkring, och ofta för du även tillgång till ett bonussystem som ger dig reserelaterade förmåner. Ett resekort passar bäst för personer som ofta reser utomlands.

Vad ska du göra efter du valt ett passande kort?

När du valt ett passande kreditkort ska du se till att maximera fördelarna med kortet, medan du samtidigt minimerar nackdelarna. Årsavgifter, valutaväxlingsavgifter, uttagsavgifter och i synnerhet ränteavgifter är kreditkortsutfärdarnas stora kassakor. Det vill säga nackdelar.

Det är i sin tur den kostnadsfria reseförsäkringen, bonus- eller cashbacksystemet och rabattprogrammen som utgör de största fördelarna.

Läs mer: Ingrid upptäckte okända lån efter att maken gått bort.

Så använder du ditt kreditkort på rätt sätt

1.Betala dina resor med ditt kreditkort, detta är ett krav för att aktivera kortets reseförsäkring.

2.Handla så mycket du kan hos kortutfärdaren, för det tjänar du mest pengar på.

3.Nyttja de rabatter som det eventuella rabattprogrammet ger dig.

4.Om möjligt, se till att inte betala av på dina köp månad för månad. Räntesatsen för ett kreditkortslån ligger nämligen på omkring 15 %.

5.Ta ut pengar i butiken i stället för i en bankomat om ditt kreditkort har en uttagsavgift.

6.Klipp ditt kreditkort om du känner att du inte klarar av att ha konstant tillgång till snabba krediter.