Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kristian Persson, delägare på ICA Hajen Lågpris i Varberg.

Så ser Hajen till att vara billigast

Att hålla en låg och jämn prisnivå. Det är receptet till ICA Hajen Lågpris framgång, menar Kristian Persson.

För många kanske inte ICA Hajen ser ut som en typisk lågprisbutik när man kommer in. Här står allt snyggt uppradat, det är välstädat och sortimentet växer dag för dag. Men externa prisundersökningar visar att ICA Hajen är en av de billigaste butikerna i landet.

Att Hajen kan hålla marknadens lägsta priser beror på många olika faktorer. Metoder och tekniker som man kämpat hårt för och hållit fast vid sedan starten av butiken 1995. Några exempel är stora inköpsvolymer, låga inköpspriser, en effektiv butik byggd för lågprishandel, låga kostnader, ingen egen tillverkning och få manuellt betjänade diskar. Och att man håller marknadens lägsta priser – det har man kvitto på. 

–Vi gör kontinuerliga prisundersökningar hos våra konkurrenter och i undersökningar så har vi utsetts till en av de billigaste butikerna i landet, berättar Kristian Persson, delägare och inköps- och förhandlingschef på ICA Hajen och ICA Kvantum.

Jämn låg prisnivå

Med stort lager, effektiv planering och toppsäljande produkter håller ICA Hajen nere priserna berättar Kristian inne i den stora frysen.
Med stort lager, effektiv planering och toppsäljande produkter håller ICA Hajen nere priserna berättar Kristian inne i den stora frysen.

Men det betyder inte att allt är sig likt som när butiken startade – mycket har utvecklats. 

– Jämför man med sedan starten så har vi 5-6 gånger fler artiklar idag. Det gör oss väldigt välsorterade, inte minst för att vara en lågprisbutik, vilket i sig är en oerhörd styrka, berättar Kristian.

En av de pusselbitar som leder fram till den framgångsrika lågprisbutiken är just sortimentet och hur stor andel av de produkter som finns på marknaden som man väljer att ta in, berättar Kristian.

– Eftersom butiken i grunden har ICA som huvudleverantör så ingår vi i en enormt stor grupp butiker där många inköpspriser förhandlas ner åt oss.

Eftersom butiken har ICA som huvudleverantör så ingår vi i ett enormt stort butiksnätverk där inköpspriserna förhandlas centralt. 

– Vi tar in de produkter som är mest populära och väljer att avstå från de som är mindre populära. Om det till exempel finns 12 sorters saft från det marknadsledande märket tillgängliga att köpa in så väljer vi att ta in de toppsäljande 8 av de 12. Vi kan då tillgodose våra kunders behov samt få färskare varor, eftersom vi minimerar risken att varor bli stående i hyllan. Det minskar dessutom svinnet och vi blir samtidigt effektivare i vår varupåfyllnad.

Men det är inte enbart sortimentet som leder till att Hajen lever upp till sin slogan ”Alltid vassa priser”. Tack vare bland annat ett stort lager, rymliga gångar, effektiva arbetsmetoder och duktiga medarbetare skapar man på ICA Hajen en effektiv drift som ger både en bättre arbetsmiljö och bättre möjligheter att hålla nere kostnaderna, berättar Kristian. 

– Att vi håller nere våra kostnader gör att vi kan hålla nere våra försäljningspriser. Det är nyckeln till vår låga prisnivå. Dessutom har vi på grund av vår stora volym, tillsammans med vår andra butik ICA Kvantum, möjlighet att både förhandla med våra leverantörer och köpa in partier med klipp till kanonpriser. Vi är så pass stora på klipp att ofta ringer leverantörerna oss, utan att vi behöver kontakta dem, för då vet de att de kan bli av med hela partiet direkt och inte behöver ringa fler butiker, säger Kristian.

Är det en myt att man måste tumma på varornas kvalité för att ha lägre priser?

– Ja, i alla fall hos oss. Vår styrka är att vi håller marknadens lägsta priser på allt, även märkesvaror, men också att vi erbjuder varor inom alla olika priskategorier. Ett exempel på detta är ICA-varor, märkesvaror och premiumvaror. Vi erbjuder även några kvalitetsprodukter som sticker ut lite extra – produkter från  ICA Kvantums kök och bageri. Tack vare de så kan vi erbjuda ”hemmalagade och bakade” produkter, utan att behöva ha någon egen tillverkning i butiken. 

Till sist då, vilka är era bästa tips för att verkligen hitta de där billiga klippen?

– Det är inte speciellt svårt – butiken är full av klipp. Men ett tips är att hålla utkik efter ”Klipp!-skyltar” som tydligt märker ut våra klipp till kanonpriser. Sen är det ju en väldig trygghet för våra kunder att vi har vår jämna och låga prisnivå, vilket betyder att även om man inte handlar av våra klipp så håller de varor man handlar marknadens lägsta priser. 

ICA Hajens egna tillfälliga klipp är där man bör spana extra om man är sugen på att spara extra mycket.
ICA Hajens egna tillfälliga klipp är där man bör spana extra om man är sugen på att spara extra mycket.