Så ser FRK-roddarnas vardag ut i Jönköping

I Jönköping finns två roddare från Falkenbergs RK som lägger ner själ och hjärta på en rätt undanskymd sport. Annie Svensson bor i kollektiv medan Martin Johansson har en etta på 25 kvadrat. – Jag flyttade för att jag ville få möjlighet att ta nästa steg i min karriär, säger Martin.

ANNONS
|

Rodd: HN besöker Annie Svensson och Martin Johansson

Med kvicka steg tar sig Martin Johansson nedför trapporna och öppnar porten till det gula huset på Norra Bogesundsgatan.

– Det finns hiss, men jag brukar ta trapporna. Det ger extra träning, säger Martin Johansson.

Den snart 21-åriga roddaren pluggar mekanik inför sin första omtenta sedan augusti 2015.

– Jag trodde det skulle vara läbbigt att flytta till en ny stad, men jag blir allt mer förälskad. Det är en liten stad, fast ändå stor.

Med cykelavstånd till Munksjön och fri tillgång till träningsanläggningen Concept är förutsättningarna att utvecklas optimala.

ANNONS

Martins främsta internationella merit är sjätteplatsen på U23 VM i Holland i fjol. Lättvikts­culler-fyran då innehöll också Oskar Svensson och Filip Nilsson från Mölndal samt Axel Ekros från Jönköping.

Martin gillar det här med lagsamarbete.

– Den känslan när alla jobbar, och man sätter varje moment samtidigt och får båten att flyga, då känns det som man kan hålla på i en evighet fast man går på max, säger Johansson närmast lyriskt.

Det finns sprint och långlopp, men vanligaste distansen är 2 000 meter.

– Det är en kraftsport, men man måste göra det med finess. Huvudet är otroligt viktigt. Särskilt när mjölksyran kommer efter 150 meter och det är 1 850 meter kvar. Man vet att smärtan kommer komma, men man får inte vara rädd för den.

Vad är ditt stora mål?

– Att komma med till Tokyo-OS 2020, men jag ser det inte som karriärens höjdpunkt. Jag är ung och har många år på mig, förhoppningsvis blir det två OS till efter det.

Närmare inpå knuten väntar SM på just Munksjön. På lördag ska Martin ro två fyror med FRK:are – men redan i dag väntar lättviktssingeln. En prestigekamp mot Filip Nilsson – där en plats till U23 EM finns i potten.

ANNONS

– Om jag lyckas pressa honom på fredag, och han slår mig, har jag ju bidragit för att han ska ro fortare. Vi är konkurrenter, men också ett lag.

Innan träningen vid halv fyra är det dags att besöka nästa falkenbergare. Annie Svensson tar emot på verandan till ett enormt hus på höjden, en bit ifrån Stadsparksvallen. Hon har precis ätit pasta och köttfärssås till lunch och ger en rundtur i ”roddkollektivet” som hon bor i.

– Tvättmaskinen brukar gå hela dagarna. Det ska in en till dusch så vi har en på varje våning, säger Annie Svensson när vi passerar den regionen.

Totalt är boytan på 210 kvadrat fördelat på två våningar – samt en källare. Det finns ett modernt kök på varje etage.

– Alla sköter sitt, man lagar sin egen mat, men ibland äter alla tillsammans eller grillar.

Hur noga är du med kosten?

– Jag har hyfsad koll på vad jag äter och vad som ger mest energi, det märks på träningen om man har fuskat, menar Annie.

Annie Svensson har sitt rum på markplan. Det syns att hon gillar inredning. Vid dörren står en våg som hon brukar släpa med sig på tävlingar för att hålla match­vikten.

ANNONS

– Det är ett större problem för killarna. Jag brukar snarare vara för lätt...

Några få medaljer hänger på en spegel.

– De flesta av mina priser har jag hemma i Falkenberg.

Hon kommer få låna roddbåt av FRK på SM. Hennes egen båt är inte kvar i Jönköping.

Den är på väg till Sarasota, Florida där Annie ska tävla i senior-VM längre fram i höst.

– Det ska bli spännande att få mäta sig med de bästa, men att vi inte har några förväntningar utan att vi ska åka dit och ro så fort vi kan, säger hon.

I år blev Annie sexa på U23 VM – trots att en infektion i foten störde uppladdningen. Hon har vetat om att hon ska ro lättviktssculler på VM ett bra tag. Nu har hon även fått besked om att Alice Ekros blir hennes kompanjon och inte Lovisa Wallin från Falkenberg.

– Jag och Lovisa har rott mycket ihop då vi är från samma klubb. Men hon har haft problem med ryggen (sned i bäckenet) och det kändes när vi rodde dubbeln, för plötsligt lutade båten.

Där har ni ett kvitto på att rodd är en sport där detaljer är avgörande.

ANNONS

Men det är ingen sport man blir rik på, enligt Svensson.

– Klubben där hemma stöttar väl med vad de kan och förbundet, men vi får betala mycket själva också, säger Annie som ska plugga tekniskt basår i höst men hon jobbar även extra på XXL Sport.

– Jag kan inte jobba heltid om jag vill få ut maximalt av min träning. Vila är lika viktigt som träningspassen. Vilar man inte så bryter man ner sig, säger hon.

I Tyskland och Italien är rodd stort, men det här med att bli utlandsproffs har inte Annie funderat så mycket på.

– Inte för min del. Jag trivs ganska bra här. Det finns ju möjlighet att plugga college i USA och kombinera med rodd. Det kanske vore något, men inte just nu.

ANNONS