Spara pengar samtidigt som du underlättar för hela elsystemet. Det är den korta och väldigt förenklade beskrivningen av Varberg Energis nya system som de kallar Flex. Som ett av de första energibolagen i Sverige erbjuder man sina kunder att vara delaktiga i framtidens energisystem. När vi når marknadschef Henrik Näsström har han precis tagit emot branschkollegor från ett av våra grannländer. Intresset för det nya systemet är stort.

– Vi har utvecklat det här tillsammans med våra samarbetspartners under ett par år. Och med tanke på det rådande världsläget hade vi inte kunnat tajma det bättre, säger han.
Framtidsutmaningar
El produceras som bekant på en rad olika sätt där vattenkraft, kärnkraft, kraftvärme, solceller och vindkraft är de vanligaste i Sverige. I takt med att en större andel producerad el kommer från de förnybara, väderbaserade källorna, krävs att samhället anpassar sig. En av utmaningarna för energisektorn är att det hela tiden måste förbrukas lika mycket el som det produceras för att kraftsystemet ska fungera. Med Varberg Energis nya flex-system bidrar du som privatperson till att avlasta elsystemet samtidigt som du påverkar dina egna kostnader. Även om det kan låta som science fiction så är det redan verklighet:

– Om du har eller funderar på att skaffa en laddbox till elbilen betalar du bara halva elpriset när du laddar din bil med vår lösning Flex Ladda. Då kan laddningen av din elbil pausas eller sänkas under några sekunder, när belastningen på elnätet är hög. På så vis bidrar du till en effektivare användning av vårt gemensamma energisystem. Och det här är ingenting som du som elkund märker av, säger Henrik Näsström.
Varje kilowattimme räknas
Det är myndigheten Svenska kraftnät som är systemansvarig för Sveriges elförsörjning. Henrik Näsström liknar den viktiga frekvensregleringen vid vattentrycket i ett rör. När det produceras mycket el går frekvensen upp. När marknaden efterfrågar mer än vad som produceras går frekvensen ned.
– Det gäller att kunna gasa och bromsa i systemet så att det varken blir överbelastat eller har för lite tryck – för låg frekvens, förklarar Henrik.
EXTERN LÄNK: Läs mer om flextjänster för framtidens elmarknad

Tips för att spara el
Som enskild konsument kan du också avlasta det gemensamma kraftnätet. Till exempel om du undviker att ladda bilen, dra igång torktumlaren och använda diskmaskinen på tider då industri och offentlig verksamhet behöver elen som mest.
– El är så självklart för alla i Sverige. Vi har under lång tid tagit den för given, säger Henrik Näsström.
EXTERN LÄNK: ”Den bästa kilowattimmen är den som aldrig används”
Han talar sig varm om bolagets nya app, där användaren själv kan följa sin energikonsumtion och ta del av prisprognoser. Till appen kan villaägare även koppla upp sin solcellsanläggning och marknadens vanligaste laddboxar.
– Först och främst rekommenderar jag att man blir kund hos Varberg Energi. Steg två är att ladda ner den kostnadsfria appen. Det blir plötsligt kul och spännande att ha koll på elen, säger Henrik.
FAKTA: Obalans i energisystemet
Om det blir obalans i energisystemet kan det leda till elavbrott eller skador på elektrisk utrustning. Den framtida elproduktionen kommer i högre utsträckning bestå av väderberoende produktion, såsom vind- eller solkraft, som är svårare att planera. I takt med att samhället ställer om till att bli mer fossilfritt och därigenom öka energianvändningen, finns en risk för obalans i systemet.
Varberg Energis flextjänster syftar till att elanvändarna tillsammans ska bidra till en bättre balans i systemet.