Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så konkurrensutsätter du bankernas privatlån

Produkter inom segmentet hemelektronik kan man jämföra på Prisjakt och Pricerunner. Det är både populärt och smidigt. Men när det kommer till lånenischen är det inte lika vanligt att man jämför de villkor som gäller. Man är ju redan kund hos en bank, så de borde ju vara lite generösa och bevilja ett lån med bra villkor?

Att lita på att banken ska ge bevilja ett lån mot en bra ränta, bara för att man är kund hos dem är naivt. Banker ska konkurrensutsättas, precis som alla andra företag i Sverige. Det är en bra idé att besöka en låneportal, där man kan jämföra flera långivare som ger ut privatlån.

Om du väljer att göra det konkurrensutsätter du din bank per automatik. Låneförmedlare samarbetar i regel med mellan cirka 15 och 40 långivare, som alla tvingas tävla om att ge dig ett lån med bra villkor. Nedan pratar vi mer om de fördelar som tillkommer när man konkurrensutsätter sin bank.

5 fördelar med att konkurrensutsätta sin bank

1.Låneförmedlarna är experter på lån. Det innebär att du får ta del av träffsäker, och opartisk information om hur långivarna presterar. Det är inte heller någon säljande ton som gäller, som ofta är fallet när man ansöker om lån på långivarnas webbsidor.

2.Det är enkelt att jämföra lån. Du uppger vad du tjänar, hur mycket du vill låna och vad avbetalningstiden ska ligga på via en widget. Svårare än så är det inte.

3.Det är alltid gratis att konkurrensutsätta sin bank. Låneportalen får betalt av långivarna när de förmedlar ett lån. Det innebär att du aldrig behöver betala någonting.

4.Alla låneförmedlare delar på en kreditupplysning. Det innebär att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt, om du jämför lån via en låneportal.

5.Du måste inte ta ett lån, bara för att du jämför lån. Man kan när som helst tacka nej till alla låneerbjudanden, så du förbinder dig inte till någonting.

Hushållens lån växer snabbare

Som VK.se förtydligar har de svenska hushållens lån under 2021 ytterligare växt i en allt högre takt, från 5,1 procent till 5,9 procent årligen. Det medför att många svenskar riskerar att hamna i en skuldfälla. Vi kommer avslutningsvis debattera hur alla låneaktörer kan ta sitt ansvar, för att inte bidra till att fler svenskar får en än mer ökad skuldsättning.

En oberoende kvalitetsmärkning för låneaktörer

Idag måste alla företag som verkar inom lånenischen förhålla sig till tydliga regler. Dessa regler inkluderar att lån aldrig får framställas som enkla och/eller konsekvensfria. Regler finns även som förtydligar att den effektiva räntan måste visas i exakta siffror, tillsammans med relevanta räkneexempel.

En frivillig kvalitetsmärkning kan vara en bra idé, som skulle fungera som ett komplement till de regler företag måste förhålla sig till när det kommer till marknadsföring av lån. Då skulle en självsanering inom branschen kunna uppstå, där oseriösa aktörer sorteras bort per automatik.