Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.


   <strong id=Lokalt julbord. Jennifer Johansson, krav- och eko-ansvarig på Stora Coop i Varberg, berättar att allt fler kunder efterfrågar närproducerat.">
Lokalt julbord. Jennifer Johansson, krav- och eko-ansvarig på Stora Coop i Varberg, berättar att allt fler kunder efterfrågar närproducerat.

Så dukar du upp ett av Hallands mest närproducerade julbord

Under parollen ”julen är nära” spinner Stora Coop vidare på varbergarnas önskemål. Här är det nämligen närproducerat som efterfrågas och därför vill butiken nu visa hur du kan sätta ihop ett julbord bestående av så lokala produkter och råvaror som möjligt.

För de små gårdsbutikerna runt om i Halland har det rullat på förhållandevis bra under senare år. Stora Coop i Varberg är en av livsmedelsbutikerna som bidrar till det, bland annat via EU-projekt som Hallands matgille och Hallands skafferi.

– Vi får många halländska produkter via vår distributionspartner Olsegården. De åker ut och hämtar in partier från lokala aktörer och levererar sedan mjöl, färska varor och mycket annat, berättar Jennifer Johansson, krav- och eko-ansvarig på Stora Coop i Varberg.

Trend: Från ekologiskt till närproducerat

Jennifer började på Stora Coop för tio år sedan och hon har sett intresset för närproducerade livsmedel öka rejält.

Stora Coop i Varberg har i dag många lokala produkter i sortimentet och en av hyllorna är helt halländsk.
Stora Coop i Varberg har i dag många lokala produkter i sortimentet och en av hyllorna är helt halländsk.

– Förr skulle allt vara ekologiskt. I dag efterfrågar kunderna lokalproducerat. Det gör att vi naturligtvis vill jobba ännu mer lokalt för att i så hög utsträckning som möjligt gynna det lokala, säger hon.

– Vi försöker ta hem nytt närproducerat hela tiden. Under 2022 kommer vi bland annat att utöka vårt samarbete med Hallands matgille som vi har många gemensamma planer med.

”Lantligare och trevligare”

I köket på Stora Coop har kökschefen Christopher Neem och hans kollegor nyligen dragit igång med de varma rätterna till årets jultallrikar. Här arbetar man gärna med så lokala råvaror som möjligt.

Christopher Neem, kökschef på Stora Coop Varberg.
Christopher Neem, kökschef på Stora Coop Varberg.

– Jag skulle nog säga att det ser både lantligare och trevligare ut på tallriken. En av anledningarna till att vi bytte leverantör för ett par år sedan var också för att få en mer lokal prägel, säger Christopher.

Ett julbord, menar Jennifer, är ett perfekt tillfälle att visa upp hur många olika produkter som i dag kommer från Halland med omnejd.

– Min favorit på julbordet är grönkålen, men att den är typisk halländsk har de flesta nog koll på, säger hon och ler.

Listan: Närproducerat julbord

Här följer en lista på lokala råvaror och produkter som du behöver om du vill sätta ihop ett riktigt halländskt julbord.

Jennifer Johansson, krav- och eko-ansvarig på Stora Coop i Varberg.
Jennifer Johansson, krav- och eko-ansvarig på Stora Coop i Varberg.

Janssons frestelse: potatis från Långås, grädde från Wapnö Gård i Halmstad och Grebbestads ansjovis från bohuslänska västkusten.

Julskinka från Korvpojkarna i Halmstad.

Grönkål från Harplinge Kål i Halmstad.

Rödkål från Tångagård i Falkenberg.

Mjöl till julbaket från Limabacka kvarn i Väröbacka.

Vörtbröd från Östras Bröd i Halmstad.

Nymald blandfärs till köttbullarna från Dalsjöfors.

Prinskorv och Julkorv från Korvpojkarna i Halmstad.

P-G:s Sötstarka senap från Varberg.

Varbergs Drömsill, Torekov Senapsill och andra sillinläggningar från Fiskexporten Varberg som enbart använder sig av MSC-märkt sill.

Rödbetssallad från Mor Brittas i Borås.

Stråla Julöl från Wapnö Gårdsbryggeri.

Byaregårdens Julmust från Veddige.

Ädelost från Wapnö Mejeri.