Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fritidshusen i Halland är väldigt populära och prisökningen i länet ligger strax över rikssnittet.
Fritidshusen i Halland är väldigt populära och prisökningen i länet ligger strax över rikssnittet.

Så ökar du värdet på fritidshuset

Intresset för fritidshus har boomat under pandemin och i hela landet ökar priserna. Går du själv i försäljningstankar och vill se till att göra en så bra affär som möjligt? Då finns det flera saker du kan ta till för att maximera värdet på ditt fritidshus.

– Vi ser att många runt om i Sverige ansöker om privatlån genom oss på Sambla för att kunna renovera upp sina fritidshus innan försäljning. Mindre investeringar kan göra mycket på slutpriset, säger Marcus, expert på privatekonomi hos Sambla.

Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar hur priserna på fritidshus ökat lavinartat i hela Sverige sedan pandemins start för över ett år sedan.

De senaste tolv månaderna har snittpriset för ett fritidshus i Sverige ökat med över 15 procent. Fritidshusen i Halland är också väldigt populära och prisökningen i länet ligger strax över rikssnittet, på närmare 18 procent.

Faktum är att fritidshusen i Halland också är bland de dyraste i hela riket. Medelpriset de senaste tolv månaderna ligger på 2,6 miljoner kronor och det är bara Stockholm och Gotland som har haft ett högre medelpris det senaste året.

Därför ser många sin chans att nu sälja sitt fritidshus och göra sig en hacka. Några enklare upprustningar kan också göra att du får ännu mer pengar tillbaka vid försäljningen av fritidshuset. Perfekt projekt under höst och vinter!

4 tips för att öka värdet på fritidshuset

1. Renovera kök och badrum

En sak som många köpare tittar på är status på husets kök och badrum. Även om det kostar en del pengar att renovera är det ofta något som du kan tjäna på vid försäljningen. Många köpare vill börja nyttja huset direkt utan att själva behöva renovera något.

2. Dra in vatten

Tillgång till vatten är också något som ökar värdet på fastigheten mycket. Saknar huset indraget vatten kan man bygga en utedusch och kanske till och med ett litet utekök. Saknar man vatten helt kan man investera i att borra en brunn.

3. Se till att tak och grund mår bra

Kanske det viktigaste bitarna för att få mycket pengar när du säljer ditt fritidshus. Är taket eller grunden dålig kan huset få problem med fukt, mögel eller andra skador. Få köpare vill köpa ett hus med den typen av problem och finns de i huset är det ofta värt att investera i en renovering.

4. Renovera småfel

Att fixa småsaker som är sönder ger ett bättre helhetsintryck av skicket i huset. Att lägga lite pengar på att byta ut trasiga detaljer och att måla om rum kan göra en stor förändring vid försäljningen.

Ta ett privatlån för att renovera fritidshuset

Allt fler väljer att ta ett privatlån för att göra de renoveringar som krävs för att öka värdet på huset. En låg ränta blir då viktigt för att göra så stor vinst som möjligt – något låneförmedlaren Sambla kan hjälpa till med.

– Via oss skickas till låneansökan till flera banker direkt, så att du kan få så låg ränta som möjligt. Det är också helt kostnadsfritt och endast en kreditupplysning tas. De senaste åren har vi hjälpt över 390 000 kunder i hela Norden att få så bra villkor som möjligt på sina privatlån, säger Marcus Sätherström hos Sambla.

Alla banker ger olika villkor till olika kunder. Med Sambla får du erbjudanden från över 40 olika banker och långivare när du söker om privatlån eller när du vill samla befintliga lån. Sedan väljer du antingen själv eller tillsammans med en av våra personliga rådgivare, det bud som passar dig bäst. Med ett betyg på över 4,8/5 vet vi att kunderna är nöjda med villkoren på de lån vi förmedlar.