Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Danslystna rymdvarelser. En dans- och teaterföreställning på temat rymden blir kulmen på skolans temavecka om astronomi.

Rymden har invaderat Påskbergsskolan

Raketbyggen, rymdkostymer och en tillfällig kapning av ett avancerat teleskop. Rymden har invaderat Påskbergsskolan, under en fullspäckad temavecka om astronomi.

Märkliga ting pågår på Påskbergsskolan. I övre hallen är det repetition av skolans pjäs om utomjordingar som landar i Ryssland, och Robert Jacobsson från teater Albatross gestikulerar vilt när han instruerar eleverna.

TV: Påskbergsskolans elever lär sig om rymden

En våning upp dansar rymdvarelser taktfast till musik, och i rummet intill förbereder en grupp nior kvällens uppdrag: att via en dator fjärrstyra ett teleskop från Tycho Brahe-observatoriet i Skåne, och studera allt ifrån Andromedagalaxen till Jupiters månar.

Varje år har Påskbergsskolan en temavecka inom kulturprojektet Skapande skola. I år har eleverna fått kliva in i astronomins värld.

- För en vecka får eleverna bryta schemat och vara kreativa. De lär sig samarbete och att ta initiativ, och det blir en sammanhållning när alla jobbar mot ett gemensamt mål, säger läraren Vickan Bäverholt.

Eleverna har gjort allt ifrån att skapa miniraketer som ska skjutas upp i Apelviken till att lyssna på föreläsare som astronomen Peter Linde. På fredag ska alla projekt redovisas, och skolans pjäs har premiär.

Maja Rolfes i klass nio har ägnat senaste veckan åt att sy märkliga rymddräkter. Hon tycker att årets tema är spännande, och är dessutom ganska nöjd med att slippa vanliga lektioner i en vecka.

- Det blir ett avbrott från skolan så man kan ladda om, säger hon.

Vad tror ni, finns det liv utanför jorden?

– När man tänker på att det finns hundra miljarder galaxer i universum, då tror jag att det måste finnas liv på andra ställen, säger Anna Pihlgren.