Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Kranshammar, ansvarig för bageri och konditori på ICA Kvantum, kokar trådliknande röd råsaffran för att ge julens nyheter extra mycket smak.
Martin Kranshammar, ansvarig för bageri och konditori på ICA Kvantum, kokar trådliknande röd råsaffran för att ge julens nyheter extra mycket smak.

Råsaffran den röda tråden i Kvantums julnyheter

Inne på ICA Kvantums bageri och konditori har Martin Kranshammar och hans gäng haft extra roligt inför julsäsongen. När de nu presenterar årets nyheter för varbergarna har de valt att maximera smaken av saffran – genom att förbereda kryddan från grunden.

Ju rödare desto bättre. När pistillerna från trådliknande råsaffran ska väljas ut är det en gyllene regel.

– Råsaffran ger dubbelt så mycket smak som det vanliga malda pulvret. Innan vi kokar kryddan i sockerlag marinerar vi den dessutom i mörk rom. Det är första gången vi kokar saffran själva och det är väldigt roligt att vi nu jobbar ännu mer från grunden, säger Martin Kranshammar, som är ansvarig för bageri och konditori på ICA Kvantum i centrala Varberg.

Surdeg med saffran

Inspirerade av det nya arbetssättet har teamet på Kvantum nu tagit fram ett par spännande nyheter för julen.

– Vi har ju haft riktigt stora framgångar med vår saffransbiscotti under flera år. Vi förstår att den blivit en favorit till glöggen, lussekatten och pepparkakan. Så saffran har varit ett bra tema att spinna vidare på, berättar Martin och fortsätter:

– En nyhet från bageriet är att vi bakar en Saffranslevain, en stenugnsbakad surdegslimpa med saffran. Vi provbakade häromdagen och det blev väldigt bra, mycket smak och färg.

Italiensk gelato julkryddas

Samtidigt har Kvantums konditorer tagit fram riktiga julsmaker till butikens italienska gelato.

– Vi har gjort en saffransgelato såklart! Det är riktigt bra smak i den och vi har givetvis passat på att tillsätta småbitar från våra saffransbiscottis, säger Martin och lyser upp.

ICA Kvantums egenkomponerade Saffransgelato kan få Adventsfikat att sticka ut i vinter.
ICA Kvantums egenkomponerade Saffransgelato kan få Adventsfikat att sticka ut i vinter.

LÄNK: Läs mer om julen på ICA Kvantum i Varberg här

– Vi har också tagit fram en pepparkaksgelato med pepparkaksbitar och en apelsingelato med chokladrippel. Hos oss finns detta på halvlitersförpackning och om man är lite osäker kan man testa de nya smakerna på ICA Hajens Café.

Martin är noga med att påpeka att julens klassiska bakverk precis som vanligt kommer fylla diskarna.

– Men kunderna uppskattar när det dyker upp nya grejer och för oss är det roligt att vara extra kreativa i juletid.

Populär julkorv

Det är inte bara bagarna och konditorerna som har mycket att göra inne på ICA Kvantum. Några meter därifrån kryddas butikens egengjorda julkorvar.

– Ingen saffran här, det kan jag lova, säger färskvaruchefen Jessica Gramkou-Witt och skrattar.

– Men kryddpeppar, pomerans och nejlika har gett denna korv en plats på många julbord i Varberg. Det är vanligt att kunder frågar efter den.

Jessica Gramkou-Witt förbereder några av alla lyxiga jultallrikar som går att beställa via ICA Kvantums hemsida.
Jessica Gramkou-Witt förbereder några av alla lyxiga jultallrikar som går att beställa via ICA Kvantums hemsida.

Hållbar lösning för lilla hushållet

Precis som tidigare år fortsätter ICA Kvantum med att sätta ihop julplankor och olika varianter av jultallrikar, både kalla och varma, som alla har tillagats på plats. Dessa matlösningar passar enligt Jessica extra bra till företag eller för de små hushållen.

– Om man är en liten familj som kanske inte vill köpa hem en hel julskinka så är detta en mer hållbar lösning. Från kallköket hämtar vi dessutom flera vegetariska alternativ, bland annat svill – svamp som är inlagd som sill, berättar hon.

Här är ICA Kvantums Julcatering

Jultallrikar

ICA Kvantum har både en traditionell, en lyxig och en vegetarisk jultallrik. Dessa kan kompletteras med en tallrik småvarmt från Kvantumköket.

Julplankor med mera

På Kvantums kök och bageri samarbetar kockar, kallskänkor och bagare för att sätta ihop julplankor fyllda med delikatesser, julinspirerade smörrebröd eller matiga Jullandgångar.

Julkorgar

Kvantums julkorgar finns i olika storlekar och här stoppar delikatessavdelningen i smått och gott som choklad, kaffe, marmelad, glögg, saffransbiscotti, kex och salami.

För beställning och info om vad som följer med de olika alternativen, besök ICA.se/kvantumvarberg eller ring:

ICA Kvantums bageri 0340 - 66 67 08

Kvantumköket 0340 - 66 67 12/13

Manuella delikatessen 0340 - 66 67 18