Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Räkna med att bli stoppad av polisen

Polisen satsar på synlighet på Varbergs gator under helgen. Trafikpolisen har redan börjat kontrollera bilarna och kollar nykterheten. Extra bemanning med polishundar finns på plats under hela kvällen.

Förra året satsade polisen på många trafikkontroller under Wheels & Wings-helgen. Synligheten gjorde att väldigt få togs för rattfylla och taktiken upprepas därför i år.

Av 1 637 genomförda utandningsprov var det bara 3 kontrollerade förare som rapporterades för rattfylla under förra årets Wheels & Wings.

– Det kan jämföras med att vi tog två rattfyllor på en timme, en vanlig tisdagsmorgon i centrala Varberg förra veckan, säger Gustav Zetterberg som kommer att vara biträdande insatschef under helgen.

Den främsta orsaken till att så få satte sig bakom ratten med alkohol kvar i blodet tror både han och insatschefen Sanna Lagerqvist har att göra med polisens synlighet.

– Meningen är att folk ska känna att risken att bli stoppad är jättestor, säger Gustav Zetterberg.

En trafikgrupp ska även genomföra många så kallade ”flygande besiktningar”.

– Vi vill inte ha en massa skräpbilar som inte är besiktigade och skattade på gatorna, säger Gustav Zetterberg.

För att minska antalet misshandelsfall, förra året 22 anmälda, kommer man även där att jobba med polisens synlighet, och med direktförverkanden av alkohol.

– Det ska inte drickas på allmän plats, säger Sanna Lagerqvist.

På Håstens reservcamping, där det var stökigt förra året med både fylla och bränder, måste alla campare i år kunna visa upp en entrébiljett till Wheels & Wings eller ett cruisingpass. Alla platser ska också märkas ut, för att lättare kunna identifiera eventuella bråkstakar, och antalet vakter ska ökas rejält – från två till sex under natten.

– Det var jäkligt stökigt på campingen förra året men fler vakter och att man måste vara delaktig i arrangemanget ska förhoppningsvis göra att det blir bättre, säger Sanna Lagerqvist.