Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Räkfiskebranschen rasar mot rödljuset

Det finns ingen som helst anledning att sätta rött ljus på Bohusräkor, menar Fredrik Lindberg vid Sveriges fiskares riksförbund, SFR. Hårdare ord kommer från fiskehamnar ute i norra Bohuslän.

– Ja, om det här är sant är det dags att släcka ljuset för Världsnaturfonden, WWF. De tappar mer och mer i trovärdighet, om man ser till att internationella havsforskningsrådet i höstas bedömde att räkkvoterna kunde höjas. Varför litar inte WWF på dem, undrar riksdagsledamoten Jan-Olof Larsson (S) från Kungshamn.

– Det enda WWF åstadkommit med sitt rödljus från i våras, är att räkpriserna sjunker i botten när folk slutar köpa räkor. Fisket har förlorat miljoner på detta, när konsumenterna köper norska eller danska räkor i stället i tron att man gör en beståndsvårdande åtgärd.

– Men de räkorna kan komma från samma hav, säger Larsson.

Räkfiskaren Kent Sivertsson på LL-trålaren Arkö blir utom sig, när han får höra att räkorna kan komma att få fortsatt rött ljus i WWF:s köpguide.

– Jag har fiskat i hela mitt liv och aldrig fått så mycket räka som nu. Förra veckan fick vi nio backar i ett hal. Det är 1195 kg och är det mesta jag varit med om i ett hal på över 40 år.

– Vi tror inte på WWF. Forskarna har ju höjt kvoterna. Men vem ska vanligt folk tro på? Ska ni skriva ner fisket igen? Vi har haft ett helvete sedan i våras. Är det sant att WWF forsätter med rött ljus är de ju inte kloka. Mitt företag har förlorat en miljon i intäkter därför att kunderna sviker i land.

Sivertsson säger att man inte ens fiskar för fullt, eftersom det nu knappt går ihop.

– Vi utsätts för populistisk miljöpropaganda. Tala med Ices (internationella världsnaturfonden). De ville höja kvoterna i höstas mer än vad man beslutade i fiskeförhandlingarna. I stället får vi nu rött ljus.

– Nej, fy fan. Vi fiskar med 47 mm rutnät i trålen, när man får lov att använda 35. Vi har fyrkantspaneler och artsorterande sorteringsrist i trålen, för att minimera bifångst. Och det här är tacken?

– Vi hade båten till salu i våras, men kunde inte sälja den. Därför fiskar vi ännu. Men nu kan det nog vara slut. Tror folk på fisket och forskarna eller på WWF?

Grebbestadfiskaren Charles Olsson tystnar när han får höra om att rödljuset kan fortsätta.

– Obegripligt. Ices förslag är ju att höja räkkvoterna med 80 procent. Det blev bara 15. Lik förbannat jagar WWF oss, utan någon biologisk grund för detta.