Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pianoentertainern Margareta från Tångaberg gör succé i Los Angeles

Hon underhåller storheter som Bon Jovi och Robert de Niro, Paul McCartney och Ozzie Ozborn, Shakira och Liza Minelli. - Visst är det en fantastisk känsla att vara stjärnornas stjärna, att få uppskattning av människor som själva är så berömda. - Men innerst inne är jag samma Margareta som uppträdde på Röda korsets julbasar i Tångaberg när jag var fem år. Att underhålla och få folk att trivas är det roligaste jag vet
Pianoentertainern Margareta Svensson har precis kommit hem när HN får tag i henne per telefon. Klockan är halv två på natten i Los Angeles och kvällens jobb vid pianot i Beverly Hills Hotels berömda Polo Lounge är avklarat.

Polo Lounge är kändisarnas eget vattenhål i Los Angeles, hit kommer de för att koppla av och få vara ifred. Här har Margareta jobbat i ett par år och blivit bekant med åtskilliga film- och musikartister av världskaliber.

Fast det tog tid för henne att känna igen Robert de Niro, berättar hon.

- Han är rätt liten och kröp liksom ihop ännu mer, med blicken riktad mot marken. Men han kom varje kväll och lyssnade väldigt uppmärksamt på mina låtar, och en dag lyfte han blicken och hälsade. Sedan dess byter vi alltid några ord när han är där.

En annan gång, första kvällen som Margareta var tillbaka efter ett annat engagemang, kom Chevey Chase, Danny de Vito och Latoya Jackson fram och hälsade henne välkommen tillbaka.

- Sånt är ju oerhört roligt. Jag bemöts väldigt respektfullt och får mycket komplimanger - det värmer extra när det kommer från folk som själva är i underhållningsbranschen.

Men det häftigaste hittills inträffade en måndagskväll för ett bra tag sedan. Inte så mycket folk och rätt mörkt i lokalen, berättar Marga-reta.

- Ett par snubbar bakom mig var väldigt entusiastiska. En började till och med vissla, och det är ju inte så kul när man sitter där och sjunger. Men han visslade bra och jag lät honom hållas.

- Så reste jag mig för att hämta ett glas vatten och tänkte samtidigt ta reda på vem han var, sa "You sound really good" och tog några stora kliv närmare honom - och står plötsligt ansikte mot ansikte med Paul McCartney! Det är inte sant, tänkte jag. Men jag fann mig och han också, och vi hade riktigt roligt.

Margareta Svensson har arbetat upp ett mycket gott anseende som pianoentertainer och har inga problem att hitta statusfyllda jobb. Å andra sidan har hon tidvis alldeles för mycket att göra - under ett par månader i början av året jobbade hon sju dagar i veckan: fyra på ett lyxhotell i Las Vegas, tre på Beverly Hills Hotel...

- Jag har nog nått så långt man kan komma i min bransch, och det är jag förstås jättestolt över. Särskilt när jag lyckats i Los Angeles med den otroligt tuffa konkurrens som råder här.

Men Margareta är inte bara pianoentertainer, hon är även utbildad skådespelerska och skriver dessutom egna låtar. En skiva är redan klar, ett par andra på gång, och Margareta för diskussioner med en svensk skivdistributör.

- Skådespeleriet lockar mig också, säger hon. Jag har jobbat med en show som jag bland annat testade på Vasateatern i samband med Stallfåglarnas 55-årsjubileum. Det gick jättebra, och jag har lite idéer om att utveckla den och åka på turné i Sverige.

- För det skulle kännas bra att också utveckla min karriär hemma, säger Margareta som varit på resande fot hela sitt yrkesverksamma liv.

Visserligen finns det många tusen svenskar i Los Angeles-området, och Margareta har engagerat sig både i Svenska kyrkans arrangemang och den svenska organisationen SWEA, där hon i julas var med i ett jättestort luciatåg.

- Och häromkvällen satt vi ett gäng svenskar och käkade jordgubbar och glass och tittade på svenska melodifestivalen, som mamma spelat in och skickat över.

- Så Sverige drar, säger Margareta. Jag vet inte hur länge jag stannar här, men jag vet att min största passion är att uppträda, få folk att trivas och ha roligt - och det vill jag fortsätta med!