Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En miljon för mycket. Annica Ljones, John Söderberg, Mats Benjaminsson och Catrin Mårtensson var beredda att driva all daglig verksamhet inom omsorgen.

Personalens anbud föll på mållinjen

– Det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Annica Ljones. Tillsammans med tre kollegor var hon beredd att ta över all daglig verksamhet inom kommunens omsorg. Drygt en miljon kronor krossade deras förhoppningar.

I onsdags kom beskedet vilka som får driva en stor del av kommunens handikappomsorg de fem kommande åren. Carema Orkidé tar över driften av gruppboenden och daglig verksamhet i kommunen. Men det var snubblande nära att det istället blivit ett personalkooperativ med fyra personer i spetsen som fått uppdraget.

– Det är bara att gratulera, säger Annica Ljones.

När socialnämnden beslöt att privatisera vissa delar av verksamheten fick personalen veta att alla som var intresserade av att starta personalkooperativ skulle få möjlighet att göra det.

Att driva eget efter många år som anställd var något som lockade John Söderberg, Mats Benjaminsson, Catrin Mårtensson och Annica Ljones. De började förberedda sig genom att göra beräkningar, gå på studiebesök och skaffa sig nödvändig kunskap.

Beskedet som kom efter en tid att verksamheterna istället skulle ut på allmän upphandling, allt enligt lagen om offentlig upphandling, förändrade inte gruppens planer.

– Vi kände ett stort stöd från personalgruppen, politiker och tjänstemän, säger John Söderberg som arbetar som verksamhetschef inom daglig verksamhet.

Gruppens tanke var att bilda ett personalkooperativ som flera personer skulle kunna ansluta sig till efter hand.

– Det kändes som att våra planer gav personalen hopp. De engagerade sig och allting kändes väldigt positivt, säger arbetskonsulent Catrin Mårtensson.

De lade ner oräkneliga timmar på att slipa på anbudet som de till slut lämnade in.

– Vi har verkligen lärt oss otroligt mycket under den här tiden, säger Annica Ljones.

Så kom då brevet i veckan med beskedet de inte alls ville ha.

– Vi öppnade det tillsammans. Vi blev verkligen besvikna, säger Catrin Mårtensson.

– Vi hade klarat av det jättebra.

Deras anbud gällde all daglig verksamhet på 14 olika platser runt om i kommunen med sammanlagt 180 brukare och cirka 60 anställda. Anbudet hamnade strax över 27 miljoner kronor. Carema Orkidé som vann den delen av upphandlingen lade ett bud på 26,3 miljoner.

– Det är ju som en tävling och det är aldrig roligt att förlora, säger Annica Ljones.

Vad som händer nu återstår att se. De anställda som berörs kommer att erbjudas anställning hos de nya aktörerna. Kommunen har fortfarande anställningsansvar för dem som tackar nej. I november tar de nya entreprenörerna över.

– Det är som en graviditet. Vi får tid att vänja oss vid tanken på det nya, säger Annica Ljones.