Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Patriarkala traditioner bakom förtryck

BÖCKER

Zinat Pirzadeh: ”Fjäril i koppel” (Piratförlaget)

Iransk-svenska Zinat Pirzadeh är väl mest känd som komiker, till och med utnämnd till Sveriges bästa kvinnliga ståuppare. Men hennes roman ”Fjäril i koppel” är allt annat än skämtsam.

Den börjar som en familjekrönika, men övergår alltmera i ett vredgat angrepp på den islamiska republiken Irans behandling av kvinnor.

Jagberättare är en kvinna kallad Shirin. Hon växer upp i en kuststad vid Kaspiska havet, dotter till en färgstark och månghövdad släkt av ryska invandrare och anrik persisk adel.

Romanens inledning beskriver kärleksfullt framför allt Shirins far- och morföräldrar.

Men den handlar också om seder och bruk, om relativt idylliska barndomsminnen, och om små skandaler som när tvätterskan i stadens badhus för kvinnor visar sig vara en man.

Shirins tillvaro är välbärgad, släkten är överdådigt rik och flera släktmedlemmar lever relativt västerländskt. Ändå drabbas hon av traditionsmaktens inskränkningar för sitt kön. Hon är en fri flicka som klättrar i träd, men det får hon givetvis inte. Hon umgås med pojkar, vilket förstås är väldigt förbjudet.

När ayatollah Khomeini griper makten 1979 blir förtrycket mycket våldsammare, när det utförs av den revolutionära moralpolisen. Flera av Shirins vänner avrättas. Själv blir hon bortgift, med en våldsam, nyckfull och otrogen man, men planerar i romanens insprängda kursiva nutidskapitel sin flykt till ett annat land.

Zinat Pirzadeh anklagar inte islam för kvinnoförtrycket. På ett subtilt sätt visar hon att det är uråldriga patriarkala traditioner som lierar sig med reaktionära imamer, så att brutaliteten i förtrycket ökar.