Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Robin Skjoldborg

Palmer och vit sand – här är Danmarks bästa stränder

För kilometerlånga stränder med kritvit sand behöver du inte sätta hela familjen på flyget till sydligare breddgrader. Det räcker att ta färjan över Kattegatt. Här listar vi de bästa stränderna i norra Danmark, för stora som små.

Från Göteborg tar det ungefär tre timmar att ta sig över till Fredrikshamn. Från Varberg till Grenå tar det lite drygt fyra timmar. Och väl på den danska sidan behöver man aldrig leta länge efter badstränder.

Håll utkik efter den blå flaggan. Den är en garanti för hög standard, miljö, vattenkvalitet och säkerhet.
Håll utkik efter den blå flaggan. Den är en garanti för hög standard, miljö, vattenkvalitet och säkerhet.

– Det man kanske inte tänker på är att det går en sandstrand runt hela den här halvön. Och är man mitt på Jylland är det aldrig längre än sex mil till närmaste badstrand, säger Mona Ulvåknippa på Stena Line, som har många års erfarenhet av att jobba med Danmark som turistdestination.

Så går Stena Lines färjor till Danmark i sommar

Här listar hon och Stena Line de stränder i norra Danmark som svenskarna absolut inte får missa om de planerar in en kortare semester i grannlandet.

Palmestranden

Stranden med de vajande palmerna ligger endast tio minuter på cykel från Stena Lines terminal i Fredrikshamn. Med kritvit sand och långgrunda bad är Palmestranden en pärla för barnfamiljer.

– Hit passar det att åka om man bara vill resa till Danmark över dagen i sommar, då det går badbussar från terminalen varje dag från 24 juni till 11 augusti. Det känns exotiskt när vinden får det att prassla i palmbladen, det gör att det är lätt att drömma sig iväg till Karibien, säger Mona Ulvåknippa och skrattar.

– Här finns bland annat grillar att använda om man har med sig egen mat och här finns en obemannad bar där man kan köra igång sitt eget lilla beachparty.

Skagens stränder

När man tänker på Skagen så är oftast det första som dyker upp Grenen, där Kattegatt och Skagerrak möts och där man kan stå med en fot i varje hav.

– Men där är det för strömt för att bada. Däremot kanske många har missat Kandestederna Strand och Skiveren Strand, två breda stränder med gott om plats för bollspel, drakflygning och lek.

Grenå Strand

Nästa år börjar Stena Lines trafik till Grenå gå från Halmstad i stället för Varberg. Men nära terminalen på den danska sidan ligger en sju kilometer lång sandstrand som tidigare utnämnts till Jyllands bästa strand.

På Kattegattcentret i Grenå kan man se när Sandtigerhajar, Revhajar och andra arter matas.
På Kattegattcentret i Grenå kan man se när Sandtigerhajar, Revhajar och andra arter matas.

– Där är det väldigt lugnt och skönt. Men här finns också väldigt många saker att göra för barnfamiljer i närheten. Bland annat Kattegattcentret som är väldigt känt för sin hajtunnel och fantastiska Ree Park Safari, där man kan åka safaribilar bland giraffer, lejon och andra djur, förklarar Mona Ulvåknippa.

Blokhus Strand

Om det är lä och lugna vatten på den danska ostkusten så är de västra stränderna på Nordjylland för de lite mer våghalsiga.

På de breda stränderna på Nordjyllands västkust är cykel ett mysigt sätt att ta sig fram.
På de breda stränderna på Nordjyllands västkust är cykel ett mysigt sätt att ta sig fram.

Höga vågor från Nordsjön kan göra Blokhus Strand till en bra plats för de som vill prova på att surfa. Men framför allt är stranden, som är en av Nordeuropas bästa badstränder med sin vita finkorniga sand, så bred att man kan köra bil eller cykla på den hela vägen till Lökken.

– Om du har massa packning med dig, som picknick och vindskydd, så är det smidigt att kunna köra längs med stranden och hitta en bra plats.

Störs man inte av trafiken?

– Nej, det är så brett och stort så det gör man inte. Och man kan ju kliva ned bakom en sanddyn om man vill sitta lite mer avskilt. Sanddynerna ger dessutom lä för vinden.

Saltum Strand

Mellan Blokhus och Lökken ligger barnvänliga Saltum Strand.

– Om man vill kombinera ett besök på populära Fårup Sommerland med bad i havet så är det här en fantastisk plats, säger Mona Ulvåknippa och avslutar:

– På den danska västkusten kan du dessutom njuta av en vacker solnedgång, så allt har sin charm.