Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jesper Lundqvist från Dagsås har givit ut två könsneutrala barnböcker och arbetar med den tredje.

Nytt könsneutralt äventyr med Kivi

Jesper Lundqvist, Bettina Johansson (ill): "Kivi & den gråtande goraffen" (Olika)

Hallänningen Jesper Lundqvist gav i början av året ut det förlaget kallar "Sveriges första barnbok med hen", "Kivi & Monsterhund". I höst följer han upp den omdebatterade boken med ännu en genusneutral saga, "Kivi och den gråtande goraffen".

Den första boken slutar med en cliffhanger. Efter upplevelsen med den besvärliga Monsterhunden vill inte Kivi ha en hund längre. I stället önskar han sig en gorilla i födelsedagspresent.

Sökandet efter apan påbörjas. Den stora släkten är förstås förfärad – kanske räcker det om morbroster Jin aplikt täcker sin kropp med dammtussar och smuts?

Ånej. Kivi drar med det brokiga gänget till djurparken. Där finns inga gorillor, men Kivi hittar en annan udda figur, en ledsen en. En hen.

Jesper Lundqvist och illustratören Bettina Johansson berättar på ett lekfullt och intelligent sätt om gemenskap och dess motsats, utanförskap.

Det är snudd på omöjligt att förstå hur de små böckerna om Kivi kunnat orsaka sådana språkdiskussioner. Ingen i det färgsprakande persongalleriet är könsbestämd, vilket läsare i alla åldrar genast accepterar. Alltså lämpar sig varken han eller hon som pronomen, däremot passar hen perfekt.

Den användbara ordet har tagit sig allt längre ut i språket och används nu i sammanhang där kön är ointressant. All heder åt Dagsåsbon Jesper Lundqvist, som tidigare i höst fick ta emot Hallands Nyheters kulturstipendium.