Wild swimming en superhet trend inte bara i Varberg – nu vill alla kallbada

Iskalla bad har blivit något av det hetaste man kan ägna sig åt denna vinter. Sociala medier svämmar över av olika hashtaggar där stolta badare visar upp sina dopp i det stora blå. Bastu eller inte är en smaksak – kicken får man oavsett. Men när det gäller möjligheten att erbjuda bastu ligger Varbergs kommun långt före sina halländska grannar.

ANNONS
|

LÄS MER:Därför mår vi bra av kallbad – och tips för den som vill testa

– Åh, så härligt!

Monica Christensen kastar med håret så att vattendropparna yr innan hon sveper in sig i handduken. Vattentemperaturen vid bryggan på Skarpe Nord i Varberg mäter 2,3 grader, men kylan är inget som hindrar henne från att dyka i.

– Jag älskar när pannan möter det kalla vattnet. Många badar med mössa så här års, men själv vill jag gärna översköljas, säger hon medan hon kliver i badskorna som väntar på bryggan.

Hängivna året-runt-badare

Monica är ordförande i föreningen Skarpa Kvinns, som sköter bastun vid Damernas nakenbad i Varberg. Hon och två väninnor har stämt träff i bastun den här vintermorgonen. De är alla hängivna året-runt-badare och doppar sig flera gånger i veckan, både med och utan bastubad.

ANNONS

Väninnan Anne Andersson förklarar skillnaden:

– När vi bastar blir kallbadet en social ritual. Vi pratar och går mellan bastun och havet flera gånger. Ofta avslutar vi med en fika. När man tar ett bad utan bastu blir upplevelsen mer ”havet och jag”.

Väninnorna badar på Skarpe Nord flera gånger i veckan.
Väninnorna badar på Skarpe Nord flera gånger i veckan. Bild: Lina Salomonsson

Det var ett inlägg från henne på Facebook 2011 som blev upptakten till att damerna fick en bastu på Skarpe Nord. Herrarna hade redan sin på nakenbadet Goda Hopp.

– Jag såg Annes inlägg och det ledde till att vi tog upp frågan med Varbergs kommun. De var väldigt tillmötesgående. Nu har vi haft bastu här sedan 2013, berättar Monica Christensen.

Väninnorna har vinterbadat i många år men aldrig har det varit sådant tryck på bryggan som nu.

– Att bada året runt är verkligen en hajp. Nu har även de yngre hittat hit och det är jättekul, säger Monica Christensen.

Barbro Strömqvist kommer in i bastun från havet. Hon kastar en skopa vatten över stenarna på aggregatet så att ångan virvlar upp i ett moln av hetta. Hon och de andra kvinnorna har lärt känna varandra genom bastun och blivit goda vänner. Barbro beskriver baden som väldigt sociala.

– Det kvittar vilken tid man kommer till Skarpe Nord. Här är alltid folk på bryggan. Nu under coronapandemin har vi infört begränsningar för bastun, men allt fler kommer hit bara för att doppa sig i havet, säger hon.

ANNONS

Bra för hälsan

Väninnorna är överens om att vinterbaden påverkar deras hälsa positivt.

– Man mår bättre och blir piggare. Ett bad ger massor av energi. Jag tror faktiskt inte heller att man blir sjuk lika lätt, säger Monica Christensen och de andra nickar instämmande.

I bastuns värme, med magnifik utsikt över Skrivareklippan och havets blåa vidd, flödar historierna. Monica Christensen berättar om ”ett gäng runt 70” som brukar bada på fredagskvällarna. I skymningen simmar de runt stenen bortanför bryggan.

– Det är 21 simtag. Herre gud, så coola de är!

En sommarmorgon stod det ett tält mitt på gräsplanen när badarna anlände.

– Ut tittade två tyska killar. Jag vet inte vad de tänkte när de plötsligt var omgivna av nakna kvinnor, men när jag ser bilden framför mig är det som att tältet plötsligt får ben och springer iväg, säger Monica Christensen.

– Precis så var det. I alla fall nästan, skrattar Anne Andersson, som var på plats den där morgonen.

Annars respekteras det oftast att Damernas är damernas. Att slippa badkläder, speciellt när man vinterbadar, tycker de tre väninnorna är bekvämt.

– Det är härligt med direktkontakten mellan hav och hud. Dessutom blir man inte lika nedkyld när man byter om. Vi blir dessutom alla jämlika när vi klär av oss. Det spelar ingen roll hur gamla vi är eller vad vi jobbar med. Det i sig skapar en härlig gemenskap, säger Monica Christensen.

ANNONS

Ville prova hur det kändes

Längre söderut, på Skrea strand i Falkenberg, har Sophia Andersson upptäckt kärleken till kalla bad. Man skulle kunna säga att hon personifierar trenden, för hon tog sitt första kalla dopp en vinterdag för drygt ett år sedan. För henne är det enbart bad utan bastu som gäller.

– Jag ville prova att hur det kändes – och sedan var jag fast, berättar hon.

När Sophia Andersson doppar sig från bryggan på Skrea strand är marken vit av snö och det är flera minusgrader.
När Sophia Andersson doppar sig från bryggan på Skrea strand är marken vit av snö och det är flera minusgrader. Bild: Dick Gillberg

För Sophia Andersson handlar badet om lika delar pannben och mindfulness.

– Jag strävar efter att vara kvar i vattnet i minst 30 sekunder. Det innebär att jag måste få ner andningen och möta kylan. Det är en väldigt skillnad på hur väl jag klarar av det nu, jämfört med vid första badet.

En gång i veckan tar sig Sophia Andersson till bryggan för ett dopp. I början badade hon ensam, men sedan i somras följer även pojkvännen Alexander Hellberg med.

– Vi har badat i stilla vatten och i vågor. I regn och i snöglopp. En dag hängde det långa istappar från bryggan när vi klev ner i vattnet. Det var en magisk upplevelse, berättar Sophia Andersson.

I sitt jobb som hårfrisörska möter hon fler och fler som utmanar sig med att bada året om. Att det är en stark trend märks också på bryggan.

ANNONS

– Vissa dagar är här galet mycket folk. På juldagen var det rent av kö. Så även om man badar själv är man nästan aldrig ensam.

Sophia Andersson tycker att hon får mängder av energi av sina kalla bad. De utmanar henne samtidigt som de ökar koncentrationen. Om hon fick önska sig något så är det en plats att byta om på, där kläderna kan förvaras torrt under badet.

– Jag tycker inte att Falkenbergs kommun har varit så på när det gäller kallbad. Det är synd, för det skulle säkert vara bra även för turismen, säger hon.

”Trenden blir en livsstil”

Även i Halmstad har intresset för kalla bad exploderat. Facebookgruppen ”Halmstad kallbad”, som bildades i oktober i fjol, har på nolltid fått över 1900 medlemmar och det badas överallt, både längs kusten och i sjöar. På sajten delar man bilder från sina kalla bad, tipsar varandra och ställer upp som trygghetspartners för förstagångsbadare. Representanter för gruppen har också fört diskussioner med politikerna om en bastu på Östra stranden. Om och när det blir av återstår att se.

Thomas Masson är initiativtagen till gruppen Halmstad kallbad.
Thomas Masson är initiativtagen till gruppen Halmstad kallbad. Bild: Privat.

– Det finns flera önskemål, men oavsett det så är intresset för året-runt-bad enormt i Halmstad. Jag är övertygad om att den här trenden kommer att övergå i en livsstil för många, säger Thomas Masson, intitiativtagaren till Halmstad kallbad.

ANNONS

Hans bästa tips till den som badar kallt är att fokusera på andningen.

– Själv andas jag ut innan jag går ner i vattnet, då slår inte andningslåset till. Hur länge jag badar beror på dagsformen. När jag är i längre så gör jag pincettgreppet, där tumme möter pekfinger, med jämna mellanrum. Om finmotoriken är påverkad är det definitivt dags att gå upp.

Brygga efter 25 år

Längst ner i länets södra delar, vid långgrunda Skummeslövsstrand i Laholms kommun, fick ortsborna en badbrygga i januari fjol efter 25 års kamp. En av eldsjälarna var centerpartisten Bo Brink, som själv tog sig ett dopp på den blåsiga invigningsdagen.

Badbryggan i Skummeslövsstrand när den ännu inte var riktigt klar. Bo Brink och Kane Bengtsson var båda djupt engagerade i dess tillblivelse.
Badbryggan i Skummeslövsstrand när den ännu inte var riktigt klar. Bo Brink och Kane Bengtsson var båda djupt engagerade i dess tillblivelse. Bild: Carina Nilsson

– Några fler vinterbad har det inte blivit för min del, men trenden är stor även här. Bryggan har blivit en populär mötesplats och det finns faktiskt barnfamiljer som badar varje dag, året runt, berättar han.

Kallbadstrenden växer även utanför Sveriges gränser. Kanske är det ingen slump att just vi nordbor tilltalas så mycket av att doppa oss året runt, eftersom vår sommar är så kort. I Halland är det särskilt smidigt eftersom vi har kusten nära. Här finns ju även sjöar och åar som bjuder på badmöjligheter. Och sista ­ordet får Monica Christensen från Skarpa Kvinns som tror att corona­pandemin har gjort sitt till för att spä på trenden med iskalla bad:

ANNONS

– Fler ger sig ut i naturen och upptäcker att det faktiskt går alldeles utmärkt att bada trots att det är vinter.

ANNONS