Vem kan ta åt sig äran för rollatorn?

fråga: Trots otaliga frågor i olika instanser kan ingen svara på när rollatorn kom i bruk, och vem den Nobelprisvärde uppfinnaren är. Någon påstod att det måste vara en kvinna? Vet du? Snart 90

ANNONS
|

svar: Visst är rollatorn en storartad uppfinning, men det finns ingen enskild uppfinnare som har patent på den. Den allra första rollatorliknande konstruktionen, en anordning som underlättade trädgårdsarbete, fick faktiskt engelskt patent så tidigt som 1890.

Rollatorn kan i grunden beskrivas som en förädlad version av ett gångstativ. Ett sådant har bara hjul fram och doppsko bak, medan dagens rollatorer har fyra hjul, broms, sits och lastmöjlighet.

Sven Inge Kjell, som startade företaget Etac i småländska Anderstorp, berättar att de var tre olika småföretag i Sverige som började tillverka moderna rollatorer under tiden 1975 - 81. Ingen har patent på hela konstruktionen, men Kjell äger själv några delpatent, på bland annat bromsar och hopfällningsanordning. Även om marknaden har översvämmats av utländska kopior, har tillverkningen genom åren betytt mycket för det lilla samhället i Gislaveds kommun: det har beräknats att där har gjorts rollatorer för tre miljarder där de senaste tre decennierna. Etac gör fortfarande rollatorer, men störst på den svenska marknaden är ett annat företag i samma samhälle, Dolomite.

ANNONS
ANNONS