Jättepenis i snö står vid riksväg 40

Natten till onsdagen byggde någon en tre meter hög snöpenis i en rondell vid riksväg 40, strax utanför Borås. Rondellpenisen väcker munterhet – men kan också utgöra en trafikfara.

ANNONS
|

Tisdagen medförde ett ymnigt snöfall över stora delar av regionen. Under natten till onsdagen var det någon eller några som tog tillfället i akt och byggde en enorm snöpenis i en rondell strax utanför Borås.

Rondellen ligger vid avfarten från riksväg 40 mot Dalsjöfors och Äspered. Enligt bilisten Perra Larsson, som såg snöpenisen på morgonen och som intervjuas i Borås Tidning, har det blivit något av en tradition att en dylik snöskulptur uppstår i rondellen.

– Det är femte året den står där. Och jag tycker den är kul grej. Sedan har det ju varit väldigt gynnsamma förhållanden med snön som föll, säger Perra Larsson till tidningen.

ANNONS

Kommunala bolaget: Alster i skulptursamlingen

Helena Alçenius är vd för Borås TME, ett kommunalt bolag med uppgift att marknadsföra Borås. Hon har inte hört talas om snöpenisen, men skrattar gott när hon får se bilder på skapelsen.

– Jag är lite imponerad, för det är inget som man bygger i en handvändning och den måste ju vara platsbyggd. Den ser välarbetad ut, jag hoppas att de hade roligt när de gjorde den, säger hon.

Hur påverkar det här varumärket Borås?

– Den bygger nog inget långsiktigt värde, vare sig positivt eller negativt. För några år sedan blev Borås känt som den ort i landet där kvinnor var lyckligast sexuellt. Det blev ju också väldigt uppmärksammat för stunden, men det gick över snabbt. Just det här kommer smälta bort av sig själv, tänker jag.

Så det blir inte en del av Borås 400-årsfirande?

– Vi hann inte med det, nej. Lite skämtsamt kan man kanske se den som ett tillfälligt alster i vår skulptursamling.

Trafikverket: Kan vara trafikfarlig

Men snöpenisen är inte bara ett fnissigt inslag i trafikmiljön. Den står i en rondell som Trafikverket har hand om och skulpturen kan vara trafikfarlig.

– Det ska inte finnas några skyltar eller konstnärliga uttryck som stör trafikmiljön och säkerheten. Om vi vid inspektioner hittar sådant, så plockar vi bort det. Det hamnar ofta i ett förråd hos någon av våra underentreprenörer, säger Sofia Lindahl, presskommunikatör vid Trafikverket.

ANNONS

Vad gäller för stora föremål som är gjorda i snö?

– Även sådant som är utfört i naturmaterial kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Jag skulle gissa att vår entreprenör i området redan har blivit varse detta och inom en snar framtid kommer att ha tagit bort snöansamlingen.

Det visar sig inte riktigt stämma. Vid 15-tiden på onsdagen hör Trafikverket av sig igen och meddelar att entreprenören inte hade hört talas om snöpenisen.

– Däremot har vårt kontaktcenter fått in samtal om att det finns något i rondellen som kan påverka trafiksäkerheten. Nu ligger det hos entreprenören att eventuellt åtgärda detta, men vädrets makter kan ju också ha gjort sitt under dagen, säger Sofia Lindahl.

ANNONS