Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.
Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.

Zelenskyj lovar fortsatt kurs mot väst

Ukrainas väg mot väst ligger kvar som förut, lovar nye presidenten Volodymyr Zelenskyj på sin första utlandstripp. I öst väntar samtidigt nya samtal om vapenvila och fångutväxling.

ANNONS
|

Skådespelaren som blev president slår tre flugor i en smäll under tisdagen och onsdagen i Bryssel. Förutom EU-topparna Jean-Claude Juncker och Donald Tusk träffar Zelenskyj även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och sin kollega från grannlandet Polen, Andrzej Duda, som också är på besök i staden.

Särskilt mycket om vad Zelenskyj tycker och tänker om EU blev det dock inte.

- Hej, jag är den nye, var ungefär det enda han hann med vid handskakningen med Juncker på tisdagseftermiddagen.

ANNONS

Bättre liv för alla

Desto fler ord uttalade han efter mötet med Stoltenberg.

- Jag är tacksam över att ha fått möjligheten att göra min första utlandsresa till Bryssel. Ukrainas strategiska kurs mot fullständigt medlemskap i EU och Nato ligger fast. Det har högsta prioritet i vår utrikespolitik. Det är vad det ukrainska samhället kräver, sade Zelenskyj inne i Nato-högkvarteret.

Han och hans företrädare har redan utlovat att fortsätta med de reformer som både Nato och EU vill se, vad gäller exempelvis rättsväsendet och myndighetsskötseln.

Zelenskyj betonar samtidigt att det är något som även görs förs det egna folket.

- Målet med alla våra reformer är att förbättra levnadsstandarden för alla ukrainare och att utrota korruptionen.

Barnmord upprör

Att reformbehovet är stort är uppenbart. Samtidigt som presidenten kom till Bryssel häktades två poliser från Perejaslav-Chmelnytskyj, sju mil sydväst om Kiev. Poliserna anklagas för mord efter att ha skjutit ihjäl en femårig pojke när de på fyllan och villan höll på att skjuta på plåtburkar.

ANNONS

Händelsen har väckt stor ilska i landet och president Zelenskyj har lovat att de ansvariga ska straffas.

Både avgångar och förklaringar har krävts.

"I ett normalt land skulle inrikesministern avgå efter en sådan här förfärlig händelse", skriver antikorruptionsorganisationen Antac på sin Facebook-sida, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nya fredssamtal?

Samtidigt hoppas Zelenskyj på ny fart i samtalen om de separatiststyrda delarna av östra Ukraina, som sedan 2014 i praktiken fungerar som ryska lydrepubliker.

Nya samtal ska hållas under onsdagen inom ramen för den kontaktgrupp som under ledning av den europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen OSSE för samman ukrainska och ryska företrädare.

- Jag kan inte ge några detaljer om konkreta steg kring vapenvila och fångutväxling, men vi kommer att arbeta aktivt med humanitär hjälp, lovade Zelenskyj i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Ukrainas presidenter

Följande män har suttit som presidenter i Ukraina sedan Sovjetunionens sönderfall 1991:

1991–94: Leonid Kravtjuk (född 1934)

1994–2005: Leonid Kutjma (född 1938)

2005–10: Viktor Jusjtjenko (född 1954)

2010–14: Viktor Janukovytj (född 1950)

2014–19: Petro Porosjenko (född 1965)

2019– : Volodymyr Zelenskyj (född 1978)

Fotnot: Efter Janukovytjs flykt från landet i februari 2014 fungerade parlamentets talman Oleksandr Turtyjnov (född 1964) som statschef fram till Porosjenkos tillträde i juni samma år.

ANNONS