Senatorn Bernie Sanders.
Senatorn Bernie Sanders.

Växande missnöje över Trumps stöd till Riyad

USA:s senat vill stoppa amerikanskt millitärt stöd till kriget i Jemen. Men att resolutionen skulle få någon effekt är inte troligt. Däremot skvallrar den om att synen på stödet till regimen i Saudiarabien – som ofta försvaras av president Trump – börjar förändras.

ANNONS
|

Med siffrorna 56–41 röstade senaten för ett stopp när det gäller USA:s militära stöd till Saudiarabiens krig i Jemen. Senaten godkände även en resolution som ger kronprins Mohammed bin Salman skulden för det uppmärksammade mordet på journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi och som kräver att Riyad ska ställa de ansvariga till svars.

Den oberoende senatorn Bernie Sanders, som röstar med Demokraterna, understryker att det är kongressen och inte Vita huset som enligt grundlagen ska godkänna beslut om krigshandlingar.

- I dag gjorde vi klart för den despotiska regimen i Saudiarabien att vi inte kommer att vara en del av deras militära risktaganden, sade han efter omröstningen, enligt The New York Times.

ANNONS

"Starkt berörd"

Utfallet är ett tecken på att förhållningssättet till Saudiarabien – som är allierad till USA sedan decennier tillbaka – börjar förändras, enligt Frida Stranne, USA-forskare vid högskolan i Halmstad.

- Jag var själv i senaten och följde en grupp aktivister i oktober som uppvaktade senatorer för att uppmärksamma Jemenfrågan. Det var tydligt att man i senaten var starkt berörd av utvecklingen och att man verkligen börjat uppmärksamma den enorma katastrof som är i Jemen, säger hon till TT.

Men att innehållet i resolutionerna skulle bli verklighet är i nuläget osannolikt. Det skulle krävas stöd i representanthuset och av presidenten själv. Och Donald Trump har upprepade gånger försvarat Saudiarabien och sagt att det inte finns tydliga bevis för att kronprinsen skulle ligga bakom mordet på Khashoggi.

- Samtidigt är det en tydlig signal om ett förändrat förhållningssätt gentemot Saudiaraben och det kan få andra långsiktiga konsekvenser där Saudiarabien inte kan känna att man kan göra som man vill, man har fått ögonen på sig. Det har hänt något i sättet att förhålla sig till Saudiarabien och det är inte oviktigt, säger Frida Stranne och tillägger:

ANNONS

- Men Trump är långt ifrån den enda som har haft en nära relation med Saudiarabien, det är snarare en regel i amerikansk politik, vilket vi också bör hålla i minnet.

En tydlig markering

Och även om omröstningen kan ses som symbolisk är det ändå ett bakslag för Trump. Sju republikanska senatorer röstade ja – vilket kan öka spänningarna mellan presidenten och hans parti, enligt Stranne.

- Det finns starka rörelser som har blivit mer framträdande gällande den villkorslösa relationen till Saudiarabien och många amerikaner är bekymrade över effekterna av kriget i Jemen och USA:s inblandning. Det är en markering att Trump bör lyssna på dem.

TT

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS