Påve Franciskus får en hjälpande hand. Bild från i onsdags.
Påve Franciskus får en hjälpande hand. Bild från i onsdags. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Vatikanen: Påven får antibiotika och svarar bra

Påve Franciskus sviktande hälsa oroar – men natten på sjukhus har varit lugn, uppger Vatikanen.
Den 86-årige påven har fått diagnosen luftrörskatarr och behandlas framgångsrikt med antibiotika.

ANNONS
|

Enligt ett uttalande från Vatikanen på torsdagskvällen har "en markant förbättring" av påvens hälsotillstånd noterats, och man konstaterar att "han kan bli utskriven under de kommande dagarna".

Påve Franciskus har under de senaste åren dragits med en rad hälsoproblem och i onsdags blev den katolska kyrkans högste ledare inlagd på sjukhuset Gemelli i Rom för att behandlas för andningsbesvär.

Redan på torsdagsmorgonen kom Vatikanen med nyheten att påven kunnat vila under natten och att hans hälsotillstånd gradvis hade förbättrats.

"I morse efter frukost läste han några tidningar och återupptog sitt arbete", meddelade talespersonen Matteo Bruni i ett uttalande.

Som 21-åring genomgick påve Franciskus 1957 en operation som innebar att en del av hans ena lunga togs bort. Den argentinske påven lider också av kronisk knäsmärta och de senaste månaderna har han vid flera tillfällen behövt använda rullstol.

ANNONS

Men i onsdags, vid den återkommande audiensen som äger rum varje vecka i Vatikanen, verkade påven vara vid gott mod då han leende sågs åka runt i sitt specialfordon "påvemobilen".

När påven förra året sköt upp en Afrikaresa och flera åtaganden på hemmaplan väckte det oro och det spekulerades kring hans hälsa, och i en intervju i somras i fjol medgav Franciskus att han behövde dra ned på arbetstakten, skriver AFP.

Påve Franciskus valdes till påve Benedictus efterträdare 2013.

ANNONS