Renrasig varg. Arkivbild.
Renrasig varg. Arkivbild. Bild: Paul Kleiven/NTB/TT

Varghybrider i östra Finland hotar stammen

Minst fyra varghybrider – korsningar mellan hund och varg – har upptäckts i en vargflock som rör sig i södra Karelen i Finland. Regeringen uppmanar jägare att söka dispens för att skjuta hybriderna.

ANNONS
|

"Varghybriden är en invasiv främmande art som hotar den genetiska livskraften hos vargstammen i Finland", skriver jord- och skogsbruksdepartementet i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Hybriderna kan också vara mindre skygga för människan än rena vargar. Varghybriderna bör avlägsnas ur naturen, så att de inte förökar sig och korsar sig med vargarna."

Myndigheterna vädjar också till natur- och djurskyddsorganisationer att avstå från att överklaga beslut om jaktdispenser, för att skydda vargstammen.

Varghybriderna rör sig över den finsk-ryska gränsen i trakterna av Ylämaa i Villmanstrand. De dna-analyser på spillning som gjorts bekräftar att det rör sig just om hybrider.

Forskare vid Uppsala universitet konstaterade 2020 att de vargar som finns i Skandinavien och i Finland är fria från inblandning av hund, till skillnad från nere i Europa.

ANNONS
ANNONS