Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.

Vägen mot frihet fortsätter i Sydafrika

För 25 år sedan hölls de första demokratiska valen i Sydafrika. Men fortfarande är stora delar av befolkningen inte fria – utan inlåsta i fattigdom och arbetslöshet, omgivna av korruptionens gissel, konstaterar president Cyril Ramaphosa.

ANNONS
|

- Vi minns ögonblicket då vi ritade ett kryss på en valsedel första gången i våra liv, sade Ramaphosa vid en ceremoni i Makhanda i södra Sydafrika där frihetskämpen och landets förste svarte president Nelson Mandela hedrades.

De första demokratiska valen, då även landets svarta majoritetsbefolkning gick till urnorna, hölls den 27 april 1994. Det innebar slutet på tre århundraden av vit överhöghet i Sydafrika, som kritiserades hårt internationellt för apartheidsystemet som infördes 1948 och syftade till att separera vita och svarta.

ANNONS

Svarta utgör två tredjedelar av landets befolkning.

Utbredd korruption

Men än har inte landet uppnått full rättvisa, enligt Cyril Ramaphosa som bland annat lägger skulden på den utbredda korruptionen i Sydafrika.

- Vi kan inte vara en nation för ett fritt folk när så många är utan tillräckligt med mat, utan ordentligt boende, utan tillgång till riktig vård, utan möjligheter att tjäna sitt uppehälle, sade han och tillade:

- Vi kan inte vara en nation för ett fritt folk när tillgångar som ska gå till de fattiga slösas bort, försvinner eller stjäls.

Ramaphosa leder det regerande partiet Afrikanska Nationalkongressen (ANC) som varit vid makten sedan apartheidsystemet avskaffades. Han tog över som president 2018, då Jacob Zuma tvingades avgå efter en rad korruptionsskandaler.

Lika villkor

Trots en framväxande medelklass i Sydafrika, som är den afrikanska kontinentens ekonomiska motor, lever 20 procent av de svarta hushållen i fattigdom – att jämföra med 2,9 procent bland de vita hushållen. Och arbetslösheten ökar.

ANNONS

Det var något Cyril Ramaphosa passade på att understryka under ceremonin.

- När vi firar 25 år av demokrati behöver vi lägga all uppmärksamhet och kraftansträngningar på att försäkra att alla sydafrikaner på samma villkor tillgodogör sig de ekonomiska och sociala förmåner som friheten skapar, sade han.

TT-AFP

Fakta: Parlamentsval i Sydafrika

Den 8 maj 2019 hålls det sjätte valet i Sydafrika sedan apartheidsystemet avskaffades 1994. Parlamentsvalet blir indirekt ett presidentval.

Det regerande partiet Afrikanska Nationalkongressen (ANC) bildades 1912 med målet att stärka rättigheterna för Sydafrikas svarta befolkning. Det vann makten i det första demokratiska valet i landet 1994, då Nelson Mandela blev landets förste svarte president.

ANC har sedan dess behållit sin majoritet i parlamentet.

Den sittande presidenten Cyril Ramaphosa kom till makten 2018 efter att den hårt kritiserade Jacob Zuma avgått. Ramaphosa stod bredvid Mandela när han släpptes ur fängelse 1990 och spelade en avgörande roll i övergången från apartheid till demokrati. Ramaphosa går till val i år med löften om nya jobb, starkare tillväxt och minskad ojämlikhet mellan vita och svarta.

En av de mest infekterade frågorna i Sydafrika är jordreformen. ANC har annonserat planer på att ändra grundlagen, eftersom vita fortfarande äger huvuddelen av marken.

ANNONS