Bibelversionen King James Bible anses vara för våldsam och vulgär. Arkivbild.
Bibelversionen King James Bible anses vara för våldsam och vulgär. Arkivbild. Bild: Rogelio V. Solis/AP/TT

Utahskolor förbjuder bibelversion: För vulgär

Ett skoldistrikt i den amerikanska delstaten Utah har förbjudit Bibeln i grundskolor eftersom den anses innehålla "vulgaritet och våld", rapporterar BBC.

ANNONS
|

Beslutet fattades efter ett klagomål från en förälder om att King James Bible, en engelskspråkig översättning av Bibeln från 1600-talet, innehåller material som är olämpligt för barn.

De styrande republikanerna antog 2022 en lag som förbjuder "pornografiska eller oanständiga" böcker i skolor – en lag som föräldern ansåg att bibeln föll under. Av de böcker som hittills har förbjudits handlar de flesta om sexuell läggning och identitet.

Lagstiftarna ansåg först att förslaget var ett hån – men svängde senare i frågan och håller nu med om att det är "utmanande läsning" för yngre barn.

De anser dock inte att Bibeln bryter mot lagen från 2022, men att den innehåller teman som inte lämpar sig för barn. Bibeln ska få vara kvar på lokala gymnasieskolor.

ANNONS

Bibelförbudet kommer samtidigt som flera konservativa delstater – som Florida, Texas, Missouri och South Carolina – förbjudit undervisning om kontroversiella ämnen som rättigheter för hbtqi-personer. Även mer liberala delstater har förbjudit vissa böcker i skolor, med hänvisning till kränkande innehåll, enligt BBC.

ANNONS