USA:s FN-representant Robert Wood. Arkivbild.
USA:s FN-representant Robert Wood. Arkivbild. Bild: Yuki Iwamura/AP/TT

USA lägger in veto mot humanitär vapenvila i Gaza

Hårda strider rasar i Gaza samtidigt som hårda ord utväxlade i FN:s mäktiga säkerhetsråd.
Efter timmar av diskussioner valde USA att lägga in sitt veto mot en resolution om omedelbar humanitär vapenvila.

ANNONS

USA:s representant, ambassadör Robert Wood, sade att resolutionen "skulle så frön för nästa krig" och att den hastats fram.

– Tråkigt nog så ignorerades alla våra förslag, fortsatte Wood och ansåg att USA inte kunde ställa sig bakom "en ohållbar vapenvila".

Därmed var resolutionsförslaget, som lagts fram av bland annat Förenade arabemiraten och som fått stöd av 97 länder, bortröstat då USA har vetorätt som permanent medlem i säkerhetsrådet.

Debatten i FN:s högkvarter hade då varit intensiv, och stundtals frän.

FN-chefens kritisk

FN:s generalsekreterare António Guterres sade inledningsvis att terrorstämplade Hamas måste släppa alla som hålls som gisslan:

– Omkring 130 personer hålls som gisslan. Jag kräver att de omedelbar och villkorslöst släpps, att de behandlas mänskligt och att de får besök av Internationella rödakorskommittén.

ANNONS

Sedan övergick Guterres till en av de skarpaste anklagelserna mot Israels regering och militär.

– Samtidigt kan inte Hamas brutalitet rättfärdiga den kollektiva bestraffningen av palestinier.

Israel och FN:s generalsekreterare har tidigare vid flera gånger hamnat på direkt kollisionskurs och Israels FN-ambassadör kräver återkommande att Guterres avsätts.

"Grönt ljus"

FN-ambassadören Gilad Erdan var skarp i sitt svar. Han sade att "en vapenvila skulle cementera Hamas kontroll över Gaza" och att terrorstämplade Hamas har fått grönt ljus av världssamfundet att förtrycka det egna folket.

– Utan militärt tryck på Hamas räcker ingen diplomati för att få gisslan fri, sade Erdan.

Han gick inte i direkt svaromål mot Guterres men menade att dennes budskap till Hamas innebär att extremiströrelsen är "förlåten sina avsiktliga grymheter".

Israels FN-ambassadör svarade med att hävda att världssamfundet ger grönt ljus åt Hamas terrorvälde.

Rysslands FN-ambassadör anklagade i sin tur USA för att ligga bakom konflikten i Gaza.

Men efter timmar av diskussioner, och ett möte bakom stängda dörrar där bara de 15 medlemsländernas representanter fick vara med, stod det klart att USA skulle lägga fram sitt veto.

– Resultatet i denna framhastade resolution var en obalanserad resolution som skiljer sig från verkligheten, sade Wood som förklaring till beslutet.

Men parallellt med mötet gick FN:s flyktingorgan UNRWA i de palestinska områdena ut med en vädjan om ett omedelbart eldupphör.

ANNONS

UNRWA:s chef Philippe Lazzarini uppmanade till "humanitär vapenvila" på Gazaremsan och ville se ett slut på dödandet av civila palestinier. I uttalandet underströk han samtidigt att uppmaningen inte var en förnekelse av "de fruktansvärda attackerna den 7 oktober" i Israel, då 1 200 människor dödades av Hamas. Över 200 personer togs som gisslan.

Svårt i södra Gaza

Den israeliska armén IDF:s offensiv fortsatte sent på fredagen. Ett av delmålen var att inringa Hamas högste ledare i Gaza, Yahya Sinwar, som uppges vara baserad i Khan Yunis i söder. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är det "bara en fråga om tid" innan han hittas.

Situationen för de många Gazabor som flytt söderut, mot den egyptiska gränsen, var fortsatt mycket svår. I gränsstaden Rafah sover människor på gatorna. Bristen på mat, el och sjukvård är närmast total.

Hamas sjukvårdsmyndighet skrev upp dödssiffran till över 17 400 på fredagskvällen, enligt AFP. Antalet har inte bekräftats av oberoende källor. Hamas ger inte heller ut uppgifter om hur många stridande som dödats.

Israel har upprepade gånger sagt att man försöker skydda civila – men samtidigt understrukit att Hamas gömmer sig bakom mänskliga sköldar och i tättbebyggd stadsmiljö.

Ett omkring 20 kvadratkilometer stort område vid Medelhavskusten kallat Muwasi har dock öppnats som en säker zon för flyende civila. Nyhetsbyrån AP, som varit där, säger att den består av provisoriska tält med tusentals palestinier, åtskilda av leriga vägar. I Muwasi, som ligger i sydväst inte långt från de pågående striderna, finns inga toaletter och inga aktiva internationella hjälporganisationer.

ANNONS
Israelisk närvaro enligt Israels militär, så som den rapporterade fram till den 7 december.
Israelisk närvaro enligt Israels militär, så som den rapporterade fram till den 7 december. Bild: Johan Hallnäs/TT.
Israeliska soldater som samlas nära gränsen till Gazaremsan på fredagsmorgonen.
Israeliska soldater som samlas nära gränsen till Gazaremsan på fredagsmorgonen. Bild: Maya Alleruzzo/AP/TT
ANNONS