Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

USA: Ingen slutlig slutsats om Khashoggi-mord

USA har inte kommit fram till någon slutlig slutsats om mordet på journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. Enligt personer med insyn är CIA:s bedömning att saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman själv beordrat mordet, rapporterar The Washington Post.

ANNONS
|

President Donald Trump ska informeras under lördagen om läget i fallet. Enligt presidenten har han fått information om att kronprinsen inte hade med saken att göra.

- Vi ska prata med CIA och många fler. Jag ska göra det medan jag är på planet. Jag kommer också att prata med utrikesminister Mike Pompeo, sade Trump innan han flög till de eldhärjade områdena i delstaten Kalifornien.

ANNONS

Under eftermiddagen svensk tid publicerade utrikedepartementet ett uttalande som säger att den amerikanska regeringen inte kommit till en slutgiltig slutsats i fallet.

"Det återstår många obesvarade frågor avseende mordet på Mr Khashoggi. Utrikesdepartementet kommer att fortsätta att ta reda på all relevant fakta", säger presstalespersonen Heather Nauert i uttalandet.

"Fortsätta att undersöka"

"Vi kommer att fortsätta att undersöka ytterligare åtgärder för att ställa dem som planerade, ledde och varit kopplade till mordet till svars", säger hon vidare.

Många sätter, enligt The Washington Post, hög tilltro till underrättelsetjänsten CIA:s bedömning som kan göra det komplicerat för USA:s president Donald Trump i hans strävan att hålla en god relation med Saudiarabien.

Fatimah Baeshen, talesperson vid den saudiska ambassaden i Washington, säger att anklagelserna från CIA är falska.

- Vi har hört och fortsätter att höra olika teorier utan att få se grunden för spekulationerna, säger hon till tidningen.

Ambassadör nekar

CIA har använt olika underrättelser för att komma fram till slutsatsen. Bland annat ett telefonsamtal mellan prinsens bror Khalid bin Salman, som är Saudiarabiens ambassadör i USA, och Khashoggi. Ambassadören ska i samtalet ha sagt till Khashoggi att han skulle gå till just Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att hämta dokument, och att det skulle vara säkert för honom att göra det, enligt de anonyma källorna.

ANNONS

Det är inte känt om ambassadören kände till att Khashoggi skulle dödas, men han ska ha talat med Khashoggi på sin brors uppmaning.

Ambassadören Khalid bin Salman twittrar, efter tidningsuppgifterna, att han aldrig talat med Khashoggi i telefon eller föreslagit att han åker till Turkiet. Han manar USA att släppa information som ligger till grund för påståendet.

Kom aldrig ut

CIA bedömer att kronprinsen känner till eller är inblandad i allt av vikt i landet, enligt källorna.

Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig ut därifrån. Hans ärende var att skaffa dokument för att kunna gifta sig.

Enligt åklagarmyndigheten i Riyad dödades han inne på konsulatet med en injektion efter någon form av bråk och styckades sedan för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet.

TT

Fakta: Jamal Khashoggis öde

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS