Leopard 2 finns hos ett antal europeiska länders försvarsmakter. Arkivbild.
Leopard 2 finns hos ett antal europeiska länders försvarsmakter. Arkivbild. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Uppgifter: Tyskland skickar Leopard till Ukraina

Tyskland har beslutat att skicka stridsvagnen Leopard till Ukraina, enligt uppgifter till den ansedda tyska tidningen Der Spiegel.
Enligt tidningen handlar det om minst ett stridsvagnskompani med Leopard 2.

ANNONS
|

Beslutet väntas enligt uppgifter till det tyska public service-bolaget ARD tillkännages på onsdagen.

På tisdagen meddelade Polen att man officiellt bett Tyskland om tillstånd att skicka sina Leopard 2 till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sade i måndags att man kommer att be om tillstånd – men att stridsvagnarna kommer att levereras till Ukraina oavsett om man får Tysklands välsignelse eller ej.

En rad europeiska länder har Leopardvagnar i sin ägo, men för att skicka dem till Ukraina krävs den tyska regeringens godkännande.

Tidigare rapporterade Wall Street Journal att USA:s president Joe Bidens regering lutar åt att skicka ett betydande antal av stridsvagnen M1 Abrams till Ukraina, enligt källor inom administrationen. Enligt uppgifterna kan ett besked om leveranserna komma i veckan.

ANNONS

Tillkännagivandet skulle enligt Wall Street Journal i så fall vara en del av en bredare överenskommelse med Tyskland där Berlin skickar ett mindre antal Leopard 2-stridsvagnar och även godkänner leverans av stridsvagnen från Polen och andra länder.

Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

Fakta: Leopard

Stridsvagnen Leopard 1 började användas 1965. Modellen Leopard 2 började sedan tillverkas på 1970-talet, då för den västtyska arméns räkning.

Leopard 2 väger över 60 ton, kan färdas i upp emot 70 kilometer i timmen och träffa mål på ett avstånd på upp till fyra och en halv kilometer. När kanonen riktas framåt är stridsvagnen nästan elva meter lång.

Omkring 20 stater har haft, har eller ska få Leopard 2, däribland Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen, Turkiet och Sverige.

Sverige köpte Leopard 2-systemet år 1994. Här har de fått beteckningarna Stridsvagn 121 och 122.

Källor: Försvarets materielverk, Försvarsmakten, KMW

ANNONS