Unikt hus i New York är till salu

LYXHUSET: Det 120 år gamla huset i New York har bara ägts av två familjer sen det byggdes. En av dem tillhörde överklassen i början på 1900-talet och fick besöka de fina salongerna. Nu är det unika huset till salu, och mycket av det gamla är kvar.

ANNONS
|

I Murray Hill, New York ligger ett av de största privata husen i staden. Fastigheten är på totalt åtta våningar, med källarvåning och takterrass.

Mellan 1901-1903 byggdes huset åt paret James och Harriet Lanier. Han var en bankman, idrottsman, ryttare och ska varit en av de första som körde bil i USA. Paret tillhörde eliten och ska klassats som en av de ”bästa familjerna” i New York på sin tid.

James köpte tomten 1901 för 117 000 kronor och lät bygga sitt stora och lyxiga familjehem. Bostaden fanns sen kvar i familjen ända fram till 1980-talet då den nuvarande ägaren köpte huset för cirka 35 miljoner kronor. Men nu finns möjligheten att köpa detta speciella hus igen.

ANNONS

Marmorbar och statyer

Fastigheten innehåller totalt 19 rum, är på 1 100 kvadratmeter och är full av skulpturer och konst. De ursprungliga arkitektoniska ytorna och materialen har noggrant bevarats och restaurerats försiktigt genom åren, och det mesta är oförändrat.

När de galaklädda gästerna kom på besök förr i tiden klev de in i en entré med ett rosa tak fyllt med medaljonger, pampiga statyer och en antik kristallkrona. Gick de vidare hamnade de i galleriet med marmorgolv, stora statyer, enorma urnor, tre glastak, pelare, en kristallkrona och en fontän i marmor. Allt detta finns kvar än i dag.

Vid galleriet ligger ett vardagsrum med en marmorbar som passar för lite mingel och en aperitif. Där finns en öppen spis, även den i marmor. Därifrån går man sen in till den formella matsalen, som har plats för 16 gäster. I matsalen finns förgyllda lampetter, gobelänger, en utsmyckad öppen spis i marmor och det ursprungliga parkettgolvet.

Vinkällare med plats för 1 000 flaskor

I fastigheten finns totalt 12 sovrum, tio badrum, men också hiss, ett bibliotek/arbetsrum, kontor, kök med frukostrum, vardagsrum och walk-in-closets.

Allt i huset är inte från tidigt 1900-tal, utan en del saker har byggts till för ett mer modernt och bekvämt liv. Som badrum, gym och fitnesscenter med bubbelpool, pool, bastu och massagerum. Men också en tempererad vinkällare för 1 000 flaskor och ett säkerhetssystem.

ANNONS

Till huset hör en privat innergårdsträdgård prydd med en stenfontän, statyer och murgrönsklädda spaljéer. Men vill man ha utsikt över stan får man bege sig allra högst upp där det finns en takterrass med utsikt över bland annat Chrysler Building och Empire State Building.

En del av konsten kommer att försvinna från huset senare i år då auktionsfirman Christie’s kommer att auktionera ut 20 stycken skulpturer och konstverk från huset som är värderade till runt tio miljoner kronor.

Vill man bli den tredje ägaren till huset i ”The Big Apple” får man vara beredd att betala drygt 320 miljoner kronor.

LÄS MER:Mark Wahlberg säljer sitt stora hus i Beverly Park

LÄS MER:Bahamashuset kostar en halv miljard

LÄS MER:”Sue Ellen” säljer sitt hus i Kalifornien

LÄS MER:Världens dyraste hem till salu

LÄS MER:Här några av världens dyraste hem 2021

ANNONS