Donald Trump pratar med medierna på sin egendom Mar-a-Lago i Florida.
Donald Trump pratar med medierna på sin egendom Mar-a-Lago i Florida.

Turkiet: Trump blundar för mordet

USA:s president Donald Trump avvisar medierapporter om att CIA har allt starkare bevis mot Saudiarabiens kronprins i fallet med den mördade journalisten Jamal Khashoggi. Det har fått Turkiets utrikesminister att reagera.

ANNONS
|

CIA har dragit slutsatsen att kronprins Mohammed bin Salman beordrat mordet på Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Men Donald Trump ser en annan sanning.

- De kom inte till någon slutsats – de känner på ett visst sätt. Jag har rapporten, säger presidenten i en kommentar, publicerad i videoform av bland andra The Hill.

ANNONS

Trump fortsätter sin linje att både kronprinsen och Saudiarabiens kung Salman "med hetta förnekar" all skuld, och att ingen kan veta om de är inblandade i regimkritikerns död. Saudiarabien köper bland annat stora mängder vapen av USA, och med hänvisning till de starka ekonomiska banden frågar Trump sig om USA:s folk vill "att jag offrar hundratusentals jobb" genom att straffa diktaturen.

- Och ärligt talat, om vi gick efter sådana principer skulle vi inte kunna ha någon som allierad, säger han till ett medieuppbåd i Florida.

Uttalandet har inte tagits emot väl i Turkiet, där tidningen Hürriyet i torsdags skrev att det finns en ljudinspelning med prinsen som bevis. Utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger till tv-kanalen CNN Turk att USA inte delat med sig av information till Turkiet om det finns en ljudinspelning eller inte och att Trump väljer att vända bort blicken för att inte störa miljardaffärerna.

- På sitt sätt säger Trump att "jag blundar", säger Cavusoglu.

ANNONS
TT

ANNONS