Tufft arbete väntar för Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.
Tufft arbete väntar för Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.

Tufft jobb för oerfaren Ukrainapresident

Ukrainas nye president har lovat att stoppa korruptionen och avsluta kriget i den östra delen av landet. Men hur stor chans har den tidigare komikern Volodymyr Zelenskyj att genomföra sin politik?

ANNONS
|

Med handen på Bibeln avlade Zelenskyj presidenteden. Sedan löste han upp Ukrainas parlament och flaggade för val. Ett taktiskt drag av presidenten, vars nybildade parti saknar representation i parlamentet, enligt Jakob Hedenskog, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

- Zelenskyj har blivit vald till president med stort stöd och han vill rida på framgångsvågen. Blir hans parti störst i valet får det uppdrag att sondera för en parlamentsmajoritet. Det är väl därför han tar chansen att tidigarelägga valet nu, säger Jakob Hedenskog.

ANNONS

Tufft jobb väntar

Att leda Ukraina, ett land med 45 miljoner invånare, som dras med stora ekonomiska problem och har en pågående konflikt med Ryssland är ingen lätt nöt att knäcka. Frågan är hur väl en man som i grunden är skådespelare, affärsman och jurist utan någon som helst politisk erfarenhet kommer att axla rollen.

- Det är avgörande vilka personer som kommer att ingå i hans team, i presidentadministrationen och vilka ministrar som får ta plats i regeringen.

De flesta nämnda kandidater kommer från samma bakgrund som Zelenskyj, exempelvis affärskompanjoner från hans produktionsbolag. Andra är reformpolitiker som blivit avsatta för att de kritiserat Porosjenko, säger Jakob Hedenskog.

Väckt hopp – och kritik

Zelenskyj har väckt hopp hos många ukrainare. Han fick över 73 procent av rösterna när han ställdes mot förre presidenten Petro Porosjenko vilket speglar befolkningens trötthet på etablissemanget och missnöje med landets utbredda korruption som Zelenskyj lovat att ta itu med. Samtidigt har hans valmanifest mött kritik för att vara luddigt – både vad gäller mål och metoder.

- Korruptionen är ett gigantiskt problem som man inte löser över en natt, säger Jakob Hedenskog.

ANNONS

Han påpekar att Zelenskyjs förmåga och vilja att stoppa korruptionen inte styrks av att han anklagas ha kopplingar till den ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj, som misstänks för bland annat penningtvätt och som nu återvänt till Ukraina efter en självpåtagen exil.

- Att Kolomojskyj är tillbaka innebär att han känner sig trygg i Ukraina under den nye presidenten. Samtidigt går det tvärtemot strävan att föra en kraftig korruptionspolitik.

Ryssland pressar

I ett tal till parlamentet sade Zelenskyj att hans första åtgärd var att få till ett eldupphör i östra Ukraina, men enligt Hedenskog är hans chanser att lyckas på egen hand ytterst begränsade.

- Det är en yta för en stormaktskonflikt mellan Ryssland och USA, säger han.

- Ryssland kommer inte att dra sig ur utan att få något tillbaka.

ANNONS

Och förmodligen kommer de stora utrikespolitiska frågorna att få vänta. Fokus kommer närmsta tiden att ligga på inrikespolitiken och det kommande valet – under det mäktiga grannlandets vakande ögon.

- Ryssland kommer fortsätta att sätta ekonomisk och politisk press på Ukraina. Den kommer säkert att öka om det blir ett nytt val, säger Jakob Hedenskog.

TT

ANNONS