USA:s tidigare president Donald Trump.
USA:s tidigare president Donald Trump. Bild: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Trump tillbaka i domstolen: Häxjakt

USA:s tidigare president Donald Trump är återigen tillbaka i domstolen för det civilrättsliga bedrägerimålet i New York.
– Det är en häxjakt, säger Trump om den aktuella rättsprocessen.

ANNONS

Trump, som av allt att döma blir Republikanernas presidentkandidat till nästa års val, var på torsdagen på plats i domstolen som åskådare.

– Det är en mycket korrupt rättsprocess, anförde Trump inför journalister på väg mot rättssalen, iklädd en mörkblå kostym.

Den tidigare presidenten har genomgående kritiserat rättsprocessen och kallat den orättvis. Han har bland annat kallat domaren i fallet, Arthur Engoron, för "galen" och "rubbad".

Trump och hans två äldsta söner har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, något som lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Det som återstår är att avgöra är hur stor bötesbeloppet blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om medlemmar i familjen Trump ska beläggas med någon form av näringsförbud i New York.

ANNONS

Trump vittnade i fallet i november, och väntas återigen vittna den 11 december.

Fakta: Rättsprocesser mot Donald Trump

Fyra större brottsåtal har väckts mot expresident Donald Trump. Utöver dem pågår ett antal civilrättsliga och ekonomiska tvister, bland dem det pågående civilmålet i New York där han och hans familjeföretag hotas av 250 miljoner dollar i böter för bedrägeri.

.

Washington DC

Donald Trump åtalades i början av augusti för sina försök att få resultatet efter presidentvalet ogiltigförklarat. Det federala åtalet anses vara det tyngsta av de pågående rättsprocesserna, de fyra åtalspunkterna har bäring på stormningen av Kapitolium i januari 2021. Utredningen har letts av den särskilde åklagaren Jack Smith som föreslagit att rättegången ska starta den 2 januari.

.

Mar-a-Lago, Florida

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen är federal och har letts av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det presidentval som Trump vill ställa upp i.

.

Bokföringsbrott i New York

Åtalet, som väcktes i mars, innefattar 34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången i det delstatliga målet är planerad till mars 2024.

.

Delstaten Georgia

Åtalet som omfattar många personer, bland dem Donald Trump, rör försök att omkullkasta valresultatet i Georgia genom bland annat ryktesspridning och falska elektorer. I centrum står ett telefonsamtal som Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där den dåvarande presidenten bad honom "hitta de 11 780 röster" som krävdes för att han skulle segra över Joe Biden där.

ANNONS