En bild på journalisten Jamal Khashoggi under en minnesstund i Washington. Arkivbild.
En bild på journalisten Jamal Khashoggi under en minnesstund i Washington. Arkivbild.

Trump: Förhastad bedömning av mordet

Den CIA-bedömning där Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beskylls för att ligga bakom mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är "mycket förhastad", säger USA:s president Donald Trump.

ANNONS
|

Presidenten ska få en full rapport om fallet på tisdag. Den rapporten ska klargöra vem den amerikanska regeringen tror dödade Khashoggi och vad följderna av mordet blir, säger Trump.

Han säger samtidigt att CIA:s uppgifter om att kronprinsen låg bakom händelsen är "möjliga".

Utrikesdepartementet meddelade några timmar tidigare att regeringen fortfarande arbetar med att komma fram till vem som är ansvarig för att Khashoggi dödades på Saudiarabiens ambassad i Istanbul den 2 oktober.

Enligt utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert är mycket fortfarande oklart kring händelsen. UD fortsätter att söka information och arbeta med andra länder för att kunna hålla rätt personer ansvariga "samtidigt som vi behåller den viktiga strategiska relationen mellan USA och Saudiarabien", säger hon.

ANNONS

Trump diskuterade CIA:s bedömning med CIA-chefen Gina Haspel och utrikesminister Mike Pompeo via telefon under lördagen. CIA har informerat delar av regeringen, bland annat kongressen, om sin bedömning. En källa med insyn uppger att CIA:s bedömning baseras på "indicier" när det gäller kronprins Mohammed bin Salmans eventuella inblandning i Khashoggis död.

Khashoggi gick in på konsulatet i Istanbul den 2 oktober och kom aldrig levande ut därifrån.

TT-Reuters

Fakta: Jamal Khashoggis öde

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig levande ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS