Månen täcker solen i Fort Worth i Texas.
Månen täcker solen i Fort Worth i Texas. Bild: LM Otero/AP/TT

Total solförmörkelse över Nordamerika

En total solförmörkelse har dragit över den nordamerikanska kontinenten. Människor i Mazatlán i Mexiko var först med att få en glimt av det spektakulära skådespelet, som sist kunde ses i östra Kanada.

ANNONS

I USA började solförmörkelsen i södra Texas vid gränsen mot Mexiko. Totalt förmörkades solen helt i fyra minuter, temperaturen föll och det blev kyligt som mitt i natten.

Miljoner människor samlades för att se skådespelet, bland dem USA:s president som uppmanade folk att skydda ögonen med sotade glasögon.

– Njut av solförmörkelsen hör ni, men ta det lugnt, var inte oförsiktiga, sade Joe Biden på en inspelning från en av Vita husets balkonger, där han iförd skyddsglasögon spanade mot skyn.

Väderleksrapporter hade varnat för att moln och dis skulle innebära svårigheter att se solförmörkelsen, som dragit fram över kontinenten från Mexiko till nordöstra Kanada. En viss molnighet och dis skymde också delvis sikten från Texas till Maine.

ANNONS

Vid Niagarafallen på gränsen mellan USA och Kanada – ett av de populäraste ställena att se solförmörkelsen – förekom lätt dis som dock inte förstörde upplevelsen.

Vädret påverkade inte heller de många forskningsexperiment som genomförts under de minuter som himlen förmörkades. Universitetet i Montana skickade upp 600 luftballonger för att mäta hur solförmörkelsen påverkar väder, gravitation och lufttryck. Även vindrörelser och luftfuktighet mättes.

Funktionärer vid en golfturnering i Augusta, Georgia, följer solförmörkelsen.
Funktionärer vid en golfturnering i Augusta, Georgia, följer solförmörkelsen. Bild: George Walker IV/AP/TT
Människor följer solförmörkelsen i Québec, Kanada.
Människor följer solförmörkelsen i Québec, Kanada. Bild: Jacques Boissinot/AP/TT
ANNONS