Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner, som på bilden från i april syns sittande i en polisbil, vill att polisen redogör för de metoder som användes mot demonstranterna. Arkivbild.
Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner, som på bilden från i april syns sittande i en polisbil, vill att polisen redogör för de metoder som användes mot demonstranterna. Arkivbild.

Tårgas mot klimatprotest i Paris ifrågasätts

Sittstrejkande klimataktivister i Paris blev sprejade med tårgas i ansiktet när polisen försökte skingra dem. Filmklipp från händelsen har delats på sociala medier — och nu vill regeringen att polisen förklarar sig.

ANNONS
|

Demonstranterna från aktivistgruppen Extinction Rebellion stängde av trafiken på bron Pont de Sully i centrala Paris genom att sätta sig i körbanan. En av aktivisterna, Flora, säger till tidningen Le Monde att situationen var förhållandevis lugn under de första 10-15 minuterna, och att polisen inledde insatsen med att avlägsna dem som satt i det första ledet.

Men när aktivisterna återvände till platsen gick polisen över till att spreja tårgas mot demonstranternas ansikten från 20 centimeters avstånd, säger hon.

Har väckt uppståndelse

Filmklipp från händelsen, som delats på sociala medier, visar hur poliser går fram och tillbaka längs de sittande aktivisternas kedjor och sprejar tårgas mot dem. En frilansjournalist skriver på Twitter att journalister på plats hindrades från att filma, men uppgiften har inte bekräftats.

ANNONS

Flera framträdande politiker och kändisar har rasat mot tillvägagångssättet och delat filmklippen, rapporterar radiokanalen RTL. Bland dem som reagerat finns Socialistpartiets ledare Olivier Faure som stämplar polisens tillvägagångssätt som "värdigt en diktatur".

Ministern vill ha svar

Den franska skådespelerskan Marion Cotillard har delat den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg om händelsen på Instagram, och skriver: "Kära franska regering, kan ni förklara dessa bilder för mig?"

Inrikesminister Christophe Castaner har uppenbarligen känt sig pressad att reagera på händelsen. Castaners kansli skriver i ett uttalande till AFP att en undersökning har inletts på ministerns begäran, och att polisen har ombetts att lämna en rapport om de metoder som använts för att skingra demonstranterna, skriver Le Monde.

TT

ANNONS