Kanadas försvarsminister Bill Blair utlovade i januari nya drönare till Ukraina. Många fler kommer att behövas, enligt Rusi.
Kanadas försvarsminister Bill Blair utlovade i januari nya drönare till Ukraina. Många fler kommer att behövas, enligt Rusi. Bild: Nathan Denette

Tankesmedja: Ukraina behöver "slaktardrönare"

ANNONS

Krigsvetarna vid den brittiska tankesmedjan Rusi tror inte på någon ukrainsk motoffensiv under 2024. Ukraina behöver först rekrytera, utbilda och utrusta soldater.

Dessutom behöver västs utbildning av ukrainska soldater anpassas för att bekämpa ryssarnas föränderliga taktik, och man behöver hitta nya sätt att bryta igenom de ryska försvarslinjerna med minor och skyttegravarm enligt Rusi.

"För att göra det effektivt krävs det att man producerar och utplacerar minst 10 000 obemannade luft-, land- och havsdrönare i veckan med erforderliga sensorer, AI och eldkraft för att bryta igenom de ryska linjerna och knäcka deras moral", skriver tankesmedjan, och tillägger att drönarna själva bör kunna välja och slå ut sina mål och inte kräva en mänsklig pilot, för att inte kunna störas ut.

ANNONS

En del kan anse att det är oetiskt att förse Ukraina med massvis med billiga, självstyrande vapen, konstaterar Rusi, men säger att Ryssland försöker att bemästra tekniken med "slaktarrobotar" och att Ukraina annars riskerar att förlora kriget.

ANNONS