Den republikanska presidentaspiranten Nikki Haley, fotograferad förra veckan i primärvalsdelstaten Iowa.
Den republikanska presidentaspiranten Nikki Haley, fotograferad förra veckan i primärvalsdelstaten Iowa. Bild: Charlie Neibergall/AP/TT

Superrika stödjer Haley – men gör väljarna det?

Hon briljerar i debatterna, har ett förhållandevis positivt budskap och är "bara" 51 år. Presidentaspiranten, republikanen och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley har medvind. I veckan säkrade hon stöd från den stormrika och inflytelserika Kochfamiljen och dess nätverk.

ANNONS

Haley ger "Amerika en möjlighet att vända blad från den nuvarande politiska eran", skriver Emily Seidel, vd för Americans for Prosperity (AFP) som är affärsfamiljen Kochs politiska gren och så kallade super-pac (politisk aktionskommitté).

"Hon kan axla det politiska ledarskap som krävs för att klara landets största utmaningar och säkra att våra bästa dagar ligger framför oss", skriver Seidel.

Beskedet är ett rejält slag för Floridaguvernören Ron DeSantis, som tampas med Haley om andraplatsen i fajten om Republikanernas presidentkandidatur. Både han och Haley ligger mer än 30 procentenheter efter expresident Donald Trump.

Trump har aldrig fått AFP:s stöd direkt, varken vid valet 2016 eller 2020.

ANNONS

Gör skillnad?

Kansasbaserade Koch Enterprises är USA:s näst största privatägda företag, verksamt inom bland annat olja, papper, energi och finansiella tjänster. Kochfamiljen har länge drivit frågor som låga skatter och motstånd mot klimatlagstiftning och statliga sjukförsäkringar. De står för en mer traditionell konservatism som blommade före Donald Trumps intåg på den politiska arenan.

För Nikki Haley innebär AFP:s stöd att hon får tillgång till tiotals miljoner dollar som kan läggas på tv-reklam och riktade kampanjer. AFP är mycket väl organiserat, i synnerhet i tidiga primärvalsdelstater som Iowa, New Hampshire och South Carolina. Sedan i somras har organisationen haft direktkontakt med hisnande 6 miljoner primärvalsväljare, antingen via telefon eller genom dörrknackning, skriver nyhetsbyrån AP.

Frågan är om det kan göra skillnad på riktigt, när det gäller kampen om partiets presidentkandidatur och Donald Trumps jätteledning?

Vill ha Trump

Det är väl känt att de inbitna Trumplojalisterna, den så kallade Maga-grenen (Make America Great Again, Trumps slogan), utgör ungefär hälften av Republikanernas väljare. Men enligt den sammanställningar av aktuella mätningar som oberoende Real Clear Politics vill hela 62 procent av partiets anhängare se Trump som presidentkandidat.

Motsvarande siffra för DeSantis är 13,6 procent och för Haley 9,6 procent.

Trumps övertag är betydligt mindre i Iowa och New Hampshire, där primärvalsrörelsen kickar igång i januari. Och i South Carolina, där Nikki Haley varit guvernör, har hon ett stöd på 18,8 procent jämfört med Trumps 49 procent.

ANNONS

Sarah Longwell, republikansk strateg och opinionsexpert, säger till nyhetskanalen CNN att hon personligen anser att en Haleykandidatur vore bäst för partiet, landet och världen. Men hon är tveksam till om det är realistiskt – om inte Trump imploderar.

– Det är en otroligt liten möjlighet att det sker, även med detta (AFP:s) stöd, säger Longwell.

– Jag vet, efter att ha pratat med republikanska väljare vecka ut och vecka in, att de fortfarande vill ha Trump.

På gott humör. Presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley fotograferad vid ett forum för familjefrågor i Iowa förra veckan.
På gott humör. Presidentaspiranten och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley fotograferad vid ett forum för familjefrågor i Iowa förra veckan. Bild: Charlie Neibergall/AP/TT
Knappar, flaggor, t-shirts och kepsar. Republikanska Nikki Haleys kampanj säljer prylar utanför ett bryggeri i primärvalsdelstaten New Hampshire.
Knappar, flaggor, t-shirts och kepsar. Republikanska Nikki Haleys kampanj säljer prylar utanför ett bryggeri i primärvalsdelstaten New Hampshire. Bild: Charles Krupa/AP/TT

Fakta: Nikki Haley

Född 1972 i Bamberg, South Carolina och fick då namnet Nimrata Randhawa.

USA:s FN-ambassadör från januari 2017 till slutet av 2018.

Delstaten South Carolinas första kvinnliga och första indisk-amerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien) 2011–2017.

Under valrörelsen 2016 var Haley var en uttalad kritiker av Donald Trump. I januari 2016 höll hon Republikanernas svarstal till dåvarande president Barack Obamas tal till nationen. Då sade hon bland annat att ingen som är villig att "arbeta hårt, följa våra lagar och älska våra traditioner" ska känna sig ovälkommen i USA. Trump svarade med att kalla henne "svag" i invandringsfrågan. I oktober samma år svängde Haley och gav Trump sitt stöd.

Revisorn Haley har tidigare arbetat med återvinning samt verkat i familjens klädföretag. Hon satt i South Carolinas delstatskongress mellan 2005 och 2011. Som guvernör ledde hon bland annat ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som vissa uppfattar som en symbol för rasism, skulle tas ner från delstatsparlamentet.

Gift med Michael Haley. Paret har två barn.

ANNONS