35 asylsökande anlände till gränsstationen Salla i östra Lappland under måndagen – många av dem på cykel, trots att det på platsen rådde minus 20 grader.
35 asylsökande anlände till gränsstationen Salla i östra Lappland under måndagen – många av dem på cykel, trots att det på platsen rådde minus 20 grader. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva/AP/TT

Stängsel byggs vid finländska gränsövergångar

Finlands gränsbevakning bygger temporära stängsel vid två av landets gränsövergångar mot Ryssland, enligt finländska medier.
Detta efter att hundratals asylsökande har tagit sig till gränsen under de senaste dagarna.

ANNONS

Finlands gränsbevakningsmyndighet har börjat bygga ett temporärt stängsel vid Vartius gränsövergång i Kuhmo vid Finlands östra gräns mot Ryssland, skriver Iltalehti. Även värnpliktiga har kallats in för att hjälpa till i arbetet, uppger tidningen.

Helsingin Sanomat rapporterar att värnpliktiga även befinner sig vid Kuusamo gränsövergång för att där hjälpa till med bygget av ett temporärt stängsel.

Gränsövergångsstationen vid Vartius öppnade för gränstrafik vid åttatiden på tisdagsmorgonen, men stängdes senare av gränsmyndigheterna, skriver Helsingin Sanomat. Stationen stängde också ett flertal gånger under den gångna helgen.

Stänger fyra gränsövergångar

Finland meddelade i lördags att man stänger gränsövergångarna Niirala, Imatra, Nuijamaa och Vaalimaa i den sydöstra delen av landet under minst tre månaders tid.

ANNONS

Beslutet fattades efter att över 500 personer under den senaste tiden anlänt från Ryssland till Finland för att söka asyl vid den östra gränsen – något den finländska regeringen hävdar är en del av Rysslands hybridkrigföring.

Under måndagen uppgav också den finländska gränsstationen Salla i östra Lappland att 35 asylsökande tagit sig till gränsen under dagen – många av dem på cykel, trots att det på platsen rådde minus 20 grader.

Finlands statsminister Petteri Orpo underströk också under en pressträff på gränsstationen vid Vartius på måndagen att Finland förbereder sig för att kunna ta till ytterligare åtgärder.

– Vi förbereder tillräckligt kraftiga åtgärder och är redo att genomföra dem snabbt, sade Orpo.

Kontroversiellt beslut

Finlands beslut att tillfälligt stänga de södra gränsövergångarna är dock inte okontroversiellt – särskilt i gränstrakterna mot Ryssland, där många familjer består av såväl ryska som finländska familjemedlemmar.

I staden Villmanstrand, 25 kilometer från landets gräns mot Ryssland och hemort för Finlands största ryskspråkiga minoritet, demonstrerade hundratals människor i söndags mot beslutet.

– Vårt krav till regeringen är att åtminstone en av gränsövergångarna i sydöstra Finland på något sätt öppnas, så att de som har ett akut behov av att ta sig till andra sidan gränsen kan göra så, sade Katja Marova, en av demonstrationens organisatörer, till Yle.

ANNONS

Även i Helsingfors samlades hundratals människor i helgen framför riksdagen för att protestera mot stängningen av gränsstationerna.

Fyra gränsövergångar mot Ryssland stängdes natten mellan 17 och 18 november.
Fyra gränsövergångar mot Ryssland stängdes natten mellan 17 och 18 november. Bild: Johan Hallnäs/TT
Gränsstationen vid Imatra mellan Finland och Ryssland är en av de övergångar som temporärt har stängts.
Gränsstationen vid Imatra mellan Finland och Ryssland är en av de övergångar som temporärt har stängts. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Finlands gräns mot Ryssland

Finland har nio gränsstationer mot Ryssland. Sedan i lördags är gränsövergångarna Vaaliimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala stängda.

Övergångarna Raja-Jooseppi, Kuusamo, Salla och Vartius övergångar är fortfarande öppna.

Beslutet gäller 18 november 2023–18 februari 2024.

Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är den längsta i Europa.

ANNONS