Säkerhetspersonal hjälper Robert Fico in i en bil sedan han skjutits.
Säkerhetspersonal hjälper Robert Fico in i en bil sedan han skjutits. Bild: Radovan Stoklasa/Reuters/TT

Slovakiens premiärminister kämpar för sitt liv

Slovakiens premiärminister Robert Fico vårdas för mycket allvarliga skador efter att ha skjutits i magen från nära håll.
Läget är kritiskt, men vice premiärministern tror att Fico överlever.
– Hans tillstånd är inte längre livshotande, säger Tomas Taraba till BBC.

ANNONS

Robert Fico träffades av flera skott när han på onsdagen hälsade på väljare i en mindre stad i centrala Slovakien. Enligt lokala medier sköts han i magen utanför det kulturhus som han just hade lämnat.

Direkt efter skotten i Handlova fördes 59-årige Fico till sjukhus men flögs senare med helikopter till närliggande Banská Bystrica för akutvård då det ansågs vara för långt till huvudstaden Bratislava, 15 mil bort.

Läkare genomförde en flera timmar lång operation för att rädda premiärministerns liv, en operation där han enligt försvarsminister Robert Kalinak svävade mellan liv och död.

– Han skadades mycket svårt. En kula gick genom magen och en annan träffade en led inne i kroppen, säger Tomas Taraba till BBC.

ANNONS

– Som tur var gick operationen bra, såvitt jag vet, och han ser ut att överleva. Hans tillstånd är inte längre livshotande.

Angrepp på demokratin

En misstänkt man greps på platsen direkt efter attentatet. Den avgående presidenten Zuzana Caputová uppger på en presskonferens att den gripne är den som avlossade skotten.

Enligt flera slovakiska medier är attentatsmannen en man med tydliga vänstersympatier och Kalinak säger att det handlar om ett "politiskt dåd".

Caputová och flera andra ledande politiker i landet skyller attentatet på "den hatiska retorik" som hon anser råder i Slovakien.

– Snälla, låt oss stoppa det. Ett fysiskt angrepp på premiärministern är i första hand ett angrepp på en person, men också på demokratin, säger hon enligt tidningen Dennik N.

Slovakisk polis har bett medier att stänga av alla kommentarsfält till inlägg om dådet, för att förhindra polariserande inlägg som kan leda till ytterligare våld.

Kristersson: Fruktansvärt

Fico är känd som en prorysk politiker som liknats vid Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Hans parti Smer ses som populistiskt men betecknar sig som socialdemokratiskt.

Flera internationella ledare fördömer dådet – från Rysslands president Vladimir Putin till USA:s Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) skriver i ett uttalande:

ANNONS

"Fruktansvärda nyheter att Slovakiens premiärminister Robert Fico blivit skjuten. Mina tankar är hos honom och hans närmaste".

Polis vaktar F D Roosevelt-sjukhuset i Banská Bystrica, där premiärminister Robert Fico vårdas.
Polis vaktar F D Roosevelt-sjukhuset i Banská Bystrica, där premiärminister Robert Fico vårdas. Bild: Denes Erdos/AP/TT
Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild. Bild: Petr David Josek/AP/TT

Fakta: Robert Fico

Robert Fico föddes 1964 i dåvarande Tjeckoslovakien.

Fico blev premiärminister i Slovakien i oktober förra året. Han har tidigare innehaft premiärministerposten 2006–2010 och 2012–2018.

Han tillhör partiet Smer, som betecknas som populistiskt och nationalistiskt, med rötter i landets tidigare kommunistparti.

Fico har tidigare tvingats avgå på grund av en politisk skandal som utbröt efter ett mord på en journalist som undersökte kopplingar mellan regeringen och internationella kriminella nätverk.

Fico har tidigare sökt närma sig Ryssland och har också motsatt sig vapenstöd till Ukraina.

Källor: Utrikespolitiska institutet och Nationalencyklopedin

ANNONS