'Jag är lärare.' Blommor som hedrade mördade Samuel Paty. Arkivbild.
"Jag är lärare." Blommor som hedrade mördade Samuel Paty. Arkivbild. Bild: Bertrand Guay/AP/TT

Sex dömda för inblandning i lärarmord

Sex tonåringar döms för inblandning i det uppmärksammade mordet på läraren Samuel Paty i en Parisförort hösten 2020.

ANNONS

Fem av de dömda, som var 14 och 15 år vid tiden för brottet, fälls för att ha hjälpt mördaren att identifiera Paty i utbyte mot betalning. En sjätte tonåring, en då 13-årig flicka, döms för att ha ljugit om händelser i klassrummet före mordet, vilket anses ha föranlett hatbrottet.

Paty fick huvudet avskuret av en 18-åring efter att under en lektion om yttrandefrihet ha visat de karikatyrteckningar av profeten Muhammed som tidigare publicerats av den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Den misstänkte gärningsmannen sköts efteråt till döds av polis.

Ljög om klassrumsdiskussion

I den uppmärksammade domen slår domstolen fast att fem av de sex tonåringar var inblandade i förberedelser till grovt våld. De fem fick korta straff.

ANNONS

Den yngsta av de dömda anses skyldig till att ha ljugit om en diskussion i klassrummet om yttrandefrihet. Hon påstod att läraren Paty hade bett muslimer att räcka upp handen och lämna rummet innan han visade karikatyrerna. Men i förhör visade det sig att hon inte ens varit i klassrummet den dagen, och hon erkände att hon ljugit.

Inga fängelsestraff

Ingen av de sex kommer att behöva sitta i fängelse. Domarna – mellan fjorton månader och två år – anses vara avtjänade eller omvandlas till villkorlig dom.

Mordet i Parisförorten Éragny-sur-Oise kom att skaka Frankrike i en lång tid framöver, både för brutaliteten i mordet och för att brottet kom att visa på lärares utsatthet.

Den misstänkte 18-åringen hade tjetjenskt ursprung och hade dragit sig mot islamistiska extremistgrupper.

Domen avkunnades i en ungdomsdomstol bakom stängda dörrar. Samtliga dömda befann sig på plats, men ingen av dem ville lämna någon kommentar efter domslutet. I stället lämnade de domstolen med böjda huvuden, enligt reportrar på plats.

ANNONS