Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, gör tummen ner på förhand för det Ukrainapaket som senaten väntas rösta igenom. Det innebär att Ukrainastödet kan vara dödsdömt.
Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, gör tummen ner på förhand för det Ukrainapaket som senaten väntas rösta igenom. Det innebär att Ukrainastödet kan vara dödsdömt. Bild: Jose Luis Magana/AP/TT

Senatens Ukrainastöd kan stoppas

USA:s senat är på god väg att klubba ett stort stödpaket för Ukraina, och Israel. Men det kan bli tvärstopp i representanthuset och därmed inget stöd.

ANNONS

Talmannen i representanthuset, Republikanernas Mike Johnson, gör tummen ner för att alls ta upp förslaget och expresidenten Donald Trump gör vad han kan utifrån för att stoppa det.

Johnson säger i ett uttalande, medan en majoritet i senaten med demokrater och uppemot 20 republikanska senatorer baxat förslaget vidare mot en slutomröstning, att den viktigaste frågan saknas: Mer pengar och åtgärder mot migrationen över gränsen mot Mexiko.

Det kan innebära att paketet, som innehåller 95 miljarder i stöd till Ukraina, Israel och flera andra länder, inte tar sig igenom den amerikanska kongressen. Ändå sade Republikanerna nyligen nej till ett paket som också innehöll hårda skärpningar i gränsfrågan. Och en tredjedel av de 60 miljarder dollarna i paketet som bär Ukrainaetikett skulle gå till att fylla på den amerikanska militärens lager för att ersätta ammunition, bland annat, som skickats till Ukraina.

ANNONS

"Eftersom senaten inte har ändrat politiken för gränsen på en enda punkt så måste representanthuset fortsätta arbeta på egen hand för att få sin vilja igenom. Amerika förtjänar bättre än status quo i senaten", meddelar Johnson.

ANNONS