Räddningsarbetare, volontärer och vårdpersonal söker igenom rasmassorna vid barnsjukhuset Ochmatdyt i Kiev.
Räddningsarbetare, volontärer och vårdpersonal söker igenom rasmassorna vid barnsjukhuset Ochmatdyt i Kiev. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ryska attacker mot fem städer – över 30 döda

Minst 33 människor har dödats i omfattande ryska attacker mot städer runt om i Ukraina.
I Kiev har ett barnsjukhus träffats i den största attacken mot huvudstaden på flera månader.

ANNONS

Ytterligare fyra städer i östra Ukraina – Dnipro, Kryvyj Rih, Slovjansk och Kramatorsk – har angripits, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Totalt ska över 40 robotar av olika slag ha avfyrats i attackerna, som skedde under dagtid.

FN:s generalsekreterare António Guterres kallar attacken mot barnsjukhuset Ochmatdyt "synnerligen chockerande".

I Kiev söker volontärer, läkare och räddningsarbetare igenom rasmassorna vid den del av sjukhuset som träffades i attackerna.

Ny attack

40-åriga Natalia Svindler befann sig i sjukhuset med sin tvåårige son när varningssignalen började tjuta.

– Sköterskorna sade åt oss att ta skydd i källaren. Efter en stund hörde vi ett högt dån och sen rasade en liten del av källarens tak, säger hon till AFP.

ANNONS

Två vuxna har bekräftats döda efter attacken där.

Flera bostadshus och ett kvarter med kontorsbyggnader, samt energiinfrastruktur, träffades också i attackerna mot huvudstaden, enligt lokala myndigheter.

Under måndagseftermiddagen kom uppgifter om en ny attack där en en annan, privat vårdinrättning träffats i Kiev.

I president Zelenskyjs hemstad Kryvyj Rih rapporteras tio personer ha dödats och ett fyrtiotal skadats.

Totalt har minst 31 människor bekräftats döda, ett 20-tal av dem i huvudstaden, och omkring 100 skadats i attackerna mot de olika städerna.

"Räkna med oss"

Angreppen sker samtidigt som Volodymyr Zelenskyj är på besök i Polen, där han under dagen skrivit under en bilateral säkerhetsöverenskommelse med den polske premiärministern Donald Tusk. De båda ledarna höll en tyst minut för offren för attackerna.

– Du kommer alltid att kunna räkna med oss, sade Tusk efter signeringen av avtalet, som sluts inför veckans kommande Nato-möte i Washington.

Zelenskyj efterfrågar samtidigt kraftfullare reaktioner från Ukrainas allierade.

– Jag skulle gärna se en större motståndskraft och ett mer kraftfullt svar på angreppet som Ryssland återigen riktat mot vår befolkning, mot vårt land, mot våra barn, säger han vid presskonferensen med Tusk.

Rysslands försvarsdepartement uppger att måndagens attacker uteslutande riktats mot militära mål, och hävdar att bilder från Kiev tyder på att förstörelsen orsakats av Ukrainas luftförsvar.

ANNONS
ANNONS