Efter fredagens bombattack i Egypten har svenska resebolag ställt in utflykter. Arkivbild
Efter fredagens bombattack i Egypten har svenska resebolag ställt in utflykter. Arkivbild

Resebolag ställer in utflykter till Kairo

Efter fredagens bombattack i Egypten har svenska resebolag ställt in utflykter till huvudstaden Kairo. Utrikesdepartementet (UD) uppmanar resenärer att vara uppmärksamma.

ANNONS
|

En turistbuss i Egypten var på väg till en ljud- och ljusshow vid pyramiderna i Giza när den utsattes för en bombattack i fredags. Tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide omkom i attentatet.

Svenska resenärer som ska till eller befinner sig i landet uppmanas av UD till försiktighet.

Ingen avrådan

- Vi följer händelseutvecklingen i Egypten och uppmanar redan sedan tidigare personer som befinner sig i landet att hålla sig noga uppdaterade, säger Erik Karlsson, presskommunikatör vid UD, till TT.

ANNONS

Han säger att UD i nuläget inte planerar gå ut med en avrådan från att åka som turist till Egypten. Däremot uppmanas svenskar som ska resa dit att hålla sig uppdaterade och ta del av ambassadens reseinformation.

- Om man känner sig orolig ska man prata med sitt resebolag, säger Karlsson.

Ställer in utflykter

Hurghada vid Röda havet, cirka 46 mil från Kairo, är det vanligaste resmålet för svenska turister i Egypten. Resebolagen Ving och Tui har med anledning av attentatet ställt in utflykter till Kairo, men i övrigt har de inte vidtagit några åtgärder efter attentatet.

- Vi har utflykter från Hurghada till Kairo som vi valt att ställa in, för närvarande en vecka framåt. Sedan tar vi nytt beslut i dagarna som följer när vi säkerställt tryggheten för våra resenärer, säger Linda Netterström vid Tui,

- Vi följer som alltid UD:s rekommendationer, säger Charlotte Hallencreutz, presstalesperson på Ving.

ANNONS

Även resebolaget Apollo följer rekommendationerna varsamt.

- Vi har inga resor till just det området men emellanåt går det ju utflykter till pyramiderna så vi följer UD hela tiden, säger Ann-Sofie Olsson vid Apollos pressjour.

TT

ANNONS