Runt 8 000 människor deltog i söndagens Prideparad i Kiev.
Runt 8 000 människor deltog i söndagens Prideparad i Kiev.

Rekordstor Prideparad i Kiev

Många poliser hade kommenderats ut på gatorna i Kiev med anledning av Prideparaden som tidigare år utsatts för attacker. Men årets parad i Kiev blev en fridfull folkfest som även slog nytt rekord.

ANNONS
|

"Mångfald är vackert" och "Mänskliga rättigheter = välmående land" var några av budskapen på plakaten under söndagens Prideparad i Kiev. Ukrainska myndigheter hade skärpt säkerheten i huvudstaden under paraden, där närmare 8000 människor deltog.

Skälet till de omfattande säkerhetsarrangemangen var att ett tusental motdemonstranter fanns på plats, både högerextrema krafter och ortodoxa aktivister, som höll upp anti-gay-plakat. Risken fanns att de skulle angripa paraden, enligt arrangörerna, vilket har hänt tidigare.

När Pride arrangerades i Kiev 2015 utbröt stora protester och motdemonstranter gick till attack mot deltagare i paraden. Efteråt riktade människorättsorganisationen Amnesty stark kritik mot ukrainska myndigheter för att de inte gjort tillräckligt för att skydda Pridefirarna.

ANNONS

Tvingades ställa in

Årets parad visade sig i stället bli en fridfull tillställning. Såväl ukrainska politiker som utländska diplomater marscherade på de färgglada gatorna i Kiev viftande med Prideflaggor.

- Vår önskan är att få en majoritet att förstå att hbtq är normalt, säger 17-åriga Eduard som deltog i paraden.

Den brittiska ambassadören Judith Gough var en av diplomaterna som var på plats.

"Tack till polisen och rättsväsendet för att ni skyddar årets Prideparad i Kiev", skrev ambassadören på sitt officiella Twitterkonto.

Trots att Ukraina har tillåtit Prideparader är homofobin utbredd. Attacker och trakasserier mot homosexuella och minoriteter är inte ovanligt.

Första paraden under Zelenskyj

Årets parad är den första "marschen för jämställdhet" sedan Volodymyr Zelenskyj tillträdde som president i maj efter en jordskredsseger över rivalen Petro Porosjenko.

Den nyligen tillträdde presidenten har själv förespråkat en mer tolerant kultur och uttryckt stöd för alla människors lika värde.

Förra året deltog omkring 5000 personer i Prideparaden i Kiev.

Polisen frihetsberövade nio personer som planerade motdemonstrationer på lördagen. Under förra årets Prideparad frihetsberövades 56 personer från den nationalistiska miljön.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Del av Pridemånaden

Helgens Prideparad i Ukraina är en del av Pridemånaden, som firas runt om i hela världen.

Första gången som Prideparaden skulle arrangeras i Kiev var 2012. Då fick den dock ställas in, sedan polisen meddelat att man inte kunde garantera deltagarnas säkerhet. I stället hölls den första paraden i Kiev året därpå, då ett hundratal personer deltog.

2014 ställdes paraden in på nytt, då polisen återigen sagt sig inte kunnat garantera deltagarnas säkerhet.

Under Pride 2015 attackerades flera deltagare av högerextremister. Efteråt riktade människorättsorganisationen Amnesty kritik mot myndigheterna för att de inte gjorde tillräckligt för att skydda deltagarna.

I en undersökning av den ukrainska tankesmedjan Demokratiska initiativ förra året svarade 47 procent av de tillfrågade att de tycker att hbtq-personers rättigheter ska begränsas. 37 procent svarade att de var emot begränsningar och 16 procent hade ingen åsikt. Totalt tillfrågades 1998 personer.

Källa: Amnesty International, Stiftelsen Demokratiska initiativ

ANNONS