Finlands flagga vajar på halv stång vid skolan i Vanda på onsdagen.
Finlands flagga vajar på halv stång vid skolan i Vanda på onsdagen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP/TT

Polis bekräftar: Mobbning bakom skolskjutning

Finland är i sorg dagen efter skolskjutningen i Vanda utanför Helsingfors.
Frågetecknen rätar sakta ut sig efter att en tolvårig pojke skjutits till döds av en jämnårig klasskamrat. Enligt polisen låg mobbning bakom dådet.

ANNONS

På onsdagen vajar flaggorna på halv stång vid Finlands offentliga byggnader och institutioner. Utanför den drabbade skolan växer högen med blommor, ljus och gosedjur. Två av skolans elever vårdas fortfarande på sjukhus med mycket svåra skador efter tisdagens skjutning.

Skolan håller öppet, men dagen är kortare än vanligt. I varje klassrum finns minst en krisarbetare på plats.

– Vi hoppas att familjerna diskuterar händelserna hemma och att vi sedan kan fortsätta diskussionen i skolan, säger Ilkka Kalo, grundskolechef i Vanda, till Svenska Yle.

Planerat och rått

Parallellt med tekniska utredningar och vittnesförhör i skolan pågår fortsatta förhör med den misstänkte skytten.

På en presskonferens på onsdagseftermiddagen uppger polisen att skolskyttens motiv grundar sig i mobbning. I förhör har tolvåringen sagt att han varit utsatt för mobbning på skolan, enligt polisen.

ANNONS

Samtliga inblandade skolelever går i årskurs 6.

Gärningen var planerad och utfördes på ett synnerligen rått och grymt sätt, konstaterade polisen på en presskonferens redan timmarna efter dådet. Enligt uppgifter i finländska medier bar förövaren mask och hörlurar under skjutningen.

Socialtjänst tar vid

Tolvåringen gick i samma klass som sina offer. Han greps mindre än en timme efter skjutningen med ett handeldvapen på sig och erkände gärningen under inledande polisförhör. Vapnet uppges ha tillhört en nära släkting.

Under onsdagens presskonferens uppger polisen att pojken även ska ha hotat andra elever efter att ha flytt från skolan efter skjutningen.

Eftersom den misstänkte är under 15 år, och därmed inte straffrättsligt ansvarig, kommer fallet inte att gå till åtalsprövning. Barnet lämnas i stället över till sociala myndigheter, rapporterar finländska medier.

Människor har placerat ljus och blommor utanför den drabbade skolan, som fortfarande omgärdas av polisavspärrningar.
Människor har placerat ljus och blommor utanför den drabbade skolan, som fortfarande omgärdas av polisavspärrningar. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP/TT
ANNONS