Människor firar vid Place de la République i centrala Paris.
Människor firar vid Place de la République i centrala Paris. Bild: Louise Delmotte/AP/TT

Ovisst i Frankrike efter vänsterskräll i valet

Vänstern skrällde och blev störst i det franska parlamentsvalet, medan presidentens centerallians klådde ytterhögern.
Men inget av blocken vann egen majoritet, vilket bäddar för att det blir svårstyrt om inte nya allianser tar form.
– Vårt land står inför en aldrig tidigare skådad politisk situation, säger premiärminister Gabriel Attal.

ANNONS

Vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) blir störst och samlar 182 platser i nationalförsamlingen. President Emmanuel Macrons centerallians Tillsammans blir näst störst med 168 platser.

Ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) samlar tillsammans med allierade 143 platser. En framgång jämfört med tidigare val, men betydligt färre än väntat då partiet blev störst i första valomgången.

Exakt hur mandatfördelningen faller ut beror på hur enstaka ledamöter ställer sig till de tre koalitionerna. Men inget av de tre stora blocken är i närheten att nå de 289 mandat som krävs för egen majoritet.

Redo med avskedsansökan

Premiärminister Gabriel Attal, som tillhör president Emmanuel Macrons parti, meddelade på söndagskvällen att han är redo att lämna in sin avskedsansökan.

ANNONS

Han tillade dock att han står redo att sitta kvar över sommaren och OS om det skulle behövas, givet den mycket oklara politiska situationen.

På måndagen uppger Macron att han bett Attal att sitta kvar som premiärminister tills vidare "för att säkerställa stabiliteten i landet".

Nyvalet till nationalförsamlingen avgör vem som blir premiärminister och får bilda regering – och samarbeta med presidenten Emmanuel Macron.

"Redo att styra"

Alliansen NFP bildades i samband med att Macron utlyste nyval för fyra veckor sedan.

– Majoriteten har valt en annan väg för Frankrike, sade Jean-Luc Mélenchon, ledare för vänsterpartiet Okuvade Frankrike, alliansens största parti följt av Socialistpartiet, på sitt partis valvaka.

Det är dock ovisst vart den vägen leder.

Mélenchon uppger att NFP är "redo att styra", men den brokiga alliansen har ännu inte enats om en kandidat till premiärministerposten.

Macron avvaktar

Utrikesminister Stéphane Séjourné, som tillhör Macrons parti, sade på söndagen att Mélenchon och en del av hans allierade inte kan tillåtas styra.

Macrons stab uppgav på kvällen att presidenten själv avvaktar med att fatta beslut om en ny regering och att resultaten måste analyseras.

Klart är att söndagens val blev en besvikelse för Nationell samling, som i första omgången blev störst med 34 procent av rösterna.

ANNONS

– Vi kommer att stärka vårt arbete i opposition, sade en besviken Jordan Bardella, ledaren för RN, på valvakan.

ANNONS