Bob Corker, republikansk senator från Tennessee. Arkivbild.
Bob Corker, republikansk senator från Tennessee. Arkivbild.

Oroande ordkrig mellan topp-republikaner

Anklagelser om ett "fasansfullt" avtal, dagisfasoner och ett agerande som kan leda till världskrig. Det offentliga Twitterbråket mellan president Donald Trump och senator Bob Corker visar på splittringen inom Republikanska partiet.

ANNONS

I helgen tilltog förolämpningarna i sociala medier mellan de två republikanerna. Presidenten skrev att Tennesseepolitikern bönfallit honom om stöd inför nästa års mellanårsval samt att han hade bett om att få bli utrikesminister – vilket Trump hävdar att han nekat honom. Vidare anklagade presidenten Corker för att sakna kurage och höll honom ansvarig för det "fasansfulla" kärnenergiavtalet med Iran.

Risk för krig

Corker är inte sen att ge igen. I en lång intervju i tidningen The New York Times säger han att Trump, med sina oförsiktiga hot, riskerar att ställa USA på randen till ett tredje världskrig. Presidenten agerar "som om han är med i dokusåpan 'The apprentice' eller någonting", ryter Corker. Och före intervjun kallade han på Twitter Vita huset för "ett vuxendagis".

ANNONS

Bob Corker, som är ordförande i senatens mäktiga utrikesutskott, stöttade Trump under valrörelsen men har på senare tid blivit en av presidentens mest kritiska partikamrater. Han har bland annat klandrat Trump för hans hårda retorik gentemot Nordkorea och för avfärdandet av utrikesminister Rex Tillersons ansträngningar att få till en diplomatisk lösning på krisen där.

- Han gör mig bekymrad. Han skulle bekymra vem som helst som bryr sig om vår nation, säger senatorn till The New York Times om Trumps Nordkoreapolitik.

Inget omval

Corker har suttit i senaten sedan 2007 men meddelade nyligen att han inte ställer upp för omval nästa år. Det bekymrar politiska bedömare i USA, som sett honom som en partiöverskridande, mittenorienterad kraft. Att kongressen i allmänhet och Republikanerna i synnerhet blir allt mer polariserade ses som ett hot mot det demokratiska klimatet. Det återspeglas i förtroendet för de folkvalda, i nuläget anser enbart 13 procent av amerikanerna att kongressledamöterna gör ett bra jobb, enligt oberoende Real Clear Politics.

TT

Fakta: Republikanska partiet

Formellt grundat: 1854, bland annat för att bekämpa slaveriet i USA och förorda frihet för alla. Det första mötet skedde i Ripon i Wisconsin och det första konventet hölls i Jackson i Michigan.

Symbol: Elefant.

Har traditionellt varit starkt i södern och i USA:s inland. Konservativt, företagarvänligt parti som traditionellt pläderar för låga skatter och liten offentlig sektor. Stor tilltro till militären och förordar rätten att bära vapen. Många företrädare är generellt och på religiös grund motståndare till aborter.

I och med att Donald Trump vann fjolårets presidentval har Republikanerna girat åt höger, mot en mer isolationistisk och protektionistisk politik.

Republikanska presidenter sedan 1950:

Dwight Eisenhower 1953–61

Richard Nixon 1969–74

Gerald Ford 1974–77

Ronald Reagan 1981–89

GeorgeHW Bush 1989–93

GeorgeW Bush 2001–2009

Donald Trump från 2017

Källa: Republikanerna

ANNONS