Israels underrättelseminister Gila Gamliel, här till vänster vid ett möte med premiärminister Benjamin Netanyahu och hans stabschef Tzahi Braverman. Arkivbild.
Israels underrättelseminister Gila Gamliel, här till vänster vid ett möte med premiärminister Benjamin Netanyahu och hans stabschef Tzahi Braverman. Arkivbild. Bild: Abir Sultan/AP/TT

Omstritt inlägg: "Frivillig" flytt av Gazaborna

Gazaremsans befolkning borde få hjälp av världssamfundet att "frivilligt" bosätta sig någon annanstans. Det kontroversiella förslaget lägger Israels underrättelseminister Gila Gamliel fram.

ANNONS

I en debattartikel i The Jerusalem Post skriver hon att Gaza länge setts som "ett problem utan en lösning", syftande på de militanta palestinska rörelsernas attacker därifrån mot Israel. Hon kallar det för en "grogrund för extremism", och menar att nya idéer måste prövas efter kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas.

"I stället för att slussa pengar för att återuppbygga Gaza eller till det misslyckade (FN-organet) Unrwa, kan det internationella samfundet hjälpa till med kostnaderna för vidarebosättning och hjälpa Gazas folk att bygga nya liv i sina nya värdländer", skriver Gamliel.

Hon menar att den vida spridda tanken att Palestinska myndigheten (PA), som styr Västbanken, ska ta över Gaza efter kriget har "uppenbara brister", eftersom Hamas tog makten i Gaza från just PA 2007.

ANNONS

Var de över två miljoner Gaza-borna ska ta vägen framgår dock inte. Gamliel rapporteras ha varit inne på samma spår tidigare, och då signalerat att det finns gott om plats i Egypten – men att regimen där skulle säga ja till något sådant ses som uteslutet.

Tankarna tas också emot med upprördhet eftersom de påminner palestinierna om al-Nakba ("Katastrofen"). Det är den arabiska termen för att hundratusentals palestinier fördrevs från nuvarande Israel när landet bildades 1947–48. Många av deras ättlingar är fortfarande flyktingar i bland annat Gaza, och fasar för att ännu en gång permanent jagas bort från sina hem.

Gila Gamliel tillhör premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud.

ANNONS