Svenske EU-parlamentsledamoten Max Andersson (MP). Arkivfoto.
Svenske EU-parlamentsledamoten Max Andersson (MP). Arkivfoto.

Ökad öppenhet – trots hemlighet

EU-parlamentets ledamöter har röstat igenom nya regler för möten med lobbyister, i avsikt att göra saken mer öppen och transparent. Fast hur de enskilda ledamöterna röstade var inte öppet.

ANNONS
|

- Det här är något som knappt ens går att hitta på. Det låter verkligen bisarrt, konstaterade brittiske Labour-ledamoten Richard Corbett i debatten inför torsdagens röstande i Bryssel.

Bakom kravet på att dölja vem som röstar på vad stod framför allt parlamentets största partigrupp, kristdemokratiskt konservativa EPP. Tyske ledamoten Daniel Caspary hävdade för nyhetssajten EU Observer att hemlighållandet behövdes för att skydda ledamöterna och göra det möjligt att gå emot partilinjen.

ANNONS

Kritiken var dock tung.

"EPP är bara rädda för sina egna väljare och försöker mörklägga omröstningen så att deras ledamöter slipper ta ansvaret för vad de gör", sade svenske Max Andersson (MP) i ett uttalande.

Efteråt var han desto mer nöjd.

"Gång på gång ser vi hur storföretagen lyckas urvattna EU:s lagstiftning på till exempel klimatområdet. Genom större insyn i vem som träffar vem kan vi jämna ut spelplanen", hälsade Andersson, som varit ansvarig för att driva igenom förslaget.

De nya reglerna går ut på att gruppledare och ledamöter som är ansvariga för olika lagförslag – både för hela parlamentet och för sin respektive partigrupper – öppet måste redovisa sina inplanerade lobbyistmöten.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS