Juridikprofessorn Giuseppe Conte. blir ny premiärminister i Italien. På fredagen svärs han in tillsammans med landets nya regering.
Juridikprofessorn Giuseppe Conte. blir ny premiärminister i Italien. På fredagen svärs han in tillsammans med landets nya regering.

Ny koalitionsregering i Italien

Italien får en ny regering ledd av juridikprofessorn Giuseppe Conte. Den nya regeringen svärs in under fredagen och det är populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega som ingår i den nya koalitionsregeringen.

ANNONS
|

- Vi kommer att arbeta beslutsamt för att förbättra levnadsvillkoren för alla italienare, sade den blivande premiärministern Giuseppe Conte efter att regeringsbildningen godkänts av presidenten på torsdagskvällen.

Bland ministerposterna återfinns M5S och Legas partiledare Luigi Di Maio och Matteo Salvini, som båda också blir vice regeringschefer. Di Maio blir minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor och Salvini blir inrikesminister, rapporterar AFP.

ANNONS

Den tidigare ifrågasatte finansministerkandidaten Paolo Savona kommer att sväras in som EU-minister.

Carlo Cottarelli, som fick i uppdrag av presidenten att bilda en tillfällig teknokratisk regering, drog sig tidigare under kvällen tillbaka och lämnade över mandatet.

Savona EU-minister?

"Kanske har vi till slut lyckats, efter så många hinder, attacker, hot och lögner", skrev Legaledaren Salvini på Facebook timmarna innan Conte träffade presidenten.

De båda partiernas förra regeringsförslag fick nobben av presidenten Sergio Mattarella, som inte ville släppa fram den hårdnackade och euroskeptiske ekonomen Paolo Savona som finansminister.

Finansminister föreslås nu ekonomiprofessorn Giovanni Tria bli. Han har uttryckt kritik mot EU:s finanspolitiska makt, men har till skillnad från Savona inte föreslagit att Italien ska förbereda en plan B för ett eventuellt utträde ur eurosamarbetet.

Italiens nye utrikesminister uppges bli den partilöse Enzo Moavero Milanesi, som tjänstgjorde som EU-minister i den tidigare premiärministern Mario Montis teknokratregering (2011–2014).

Nationalister utanför

Medan förhandlingarna pågick i Rom under torsdagen spekulerade italienska medier om att det nationalistiska partiet Italiens bröder kunde vara aktuellt för en ny regeringsbildning. Partiet gick till val i en högerallians med Lega och Forza Italia och Legaledaren Matteo Salvini träffade sin motsvarighet i Italiens bröder, Giorgia Meloni, tidigare under torsdagen. Men så blev det alltså inte.

ANNONS
TT

Bakgrund: Italienska valets efterspel

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) blev Italiens största parti i valet den 4 mars med nästan 33 procent av rösterna.

Främlingsfientliga Lega var det största partiet i det största blocket – en högerallians tillsammans med Forza Italia och ytterligare två partier som fick totalt 37 procent.

Anti-etablissemangspartiet M5S hade fram till valet sagt nej till alla former av samarbeten, framför allt med partier som tidigare haft regeringsmakten. Lega avfärdade tidigt tanken på ett samarbete med regerande mitten-vänsterpartiet PD.

När partierna började diskutera formerna för en regering blev Silvio Berlusconi den stora stötestenen. M5S krävde att Lega skulle avsluta samarbetet med den tidigare premiärministerns parti Forza Italia.

När Berlusconi till slut ställde sig vid sidan av förhandlade partierna efter ytterligare många om och men fram ett regeringsprogram, vars vidlyftiga ekonomiska politik väckte stora farhågor inom EU. När de sedan föreslog euroskeptikern Paolo Savona som finansminister sade presidenten nej – och gav den tidigare IMF-toppen Carlo Cottarelli i uppdrag att forma en ny tillfällig regering.

Carlo Cottarelli har nu stigit årt sidan.

ANNONS